El caqui és una de les fruites estrella de la tardor, intensament dolça i amb un color taronja que crida l’atenció. El que molta gent no sap és que no tots els caquis es manipulen igual. N’hi ha dos grans tipus, Hachiya i Fuyu, i cadascun requereix un mètode propi per pelar-lo i servir-lo sense perdre’n la textura ni el sabor, tal i com publica OK Diario.
Caqui Hachiya: textura cremosa i pell que no cal pelar
El Hachiya, amb forma de bellota, només és agradable quan està molt madur. Si es talla abans d’hora és astringent i amarg. Els experts recomanen retirar les fulles amb un tall en “V” al voltant del peduncle, partir-lo per la meitat i obrir-lo com si fos un alvocat. La polpa es menja amb cullera, aprofitant-ne al màxim la suavitat. És ideal per postres, batuts o per menjar directament.

Caqui Fuyu: ferm, rodó i amb pell comestible
El Fuyu, més rodonet i semblant a un tomàquet, es pot consumir dur i la seva pell és totalment comestible. Molts, tot i això, prefereixen pelar-lo per comoditat. El truc és treure la pell abans de tallar-lo, fer un petit tall en “V” per eliminar el peduncle i després dividir-lo en meitats o en grills fins. Com que és ferm, és perfecte per amanides, iogurts o receptes de rebosteria.
La xef Jennifer Levasseur recorda que és essencial treballar amb un ganivet ben esmolat, sobre una taula estable i tallant sempre cap a l’altra banda del cos. La maduresa del caqui també influeix en la facilitat del tall i en el resultat final. I, en cas de tall accidental, s’ha d’anar ràpidament a un centre mèdic.
Propietats i beneficis del caqui a la dieta
Més enllà de la seva dolçor, el caqui és ric en vitamina A, vitamina C, potassi i fibra, nutrients que reforcen el sistema immunitari i afavoreixen la digestió. Segons Tua Saúde, també té efectes antioxidants i prebiòtics, pot ajudar a reduir el colesterol i contribueix a la salut intestinal i cardiovascular.
Dominar com es tracta cada varietat és la clau per gaudir d’aquesta fruita tardorenca tan versàtil i saborosa.

