Vadegust
Els canelons, escollits com el plat favorit dels catalans

Els canelons s’han proclamat enguany com el Plat Favorit dels Catalans, després d’obtenir la màxima puntuació tant del públic com del jurat professional en la desena edició del concurs gastronòmic impulsat per la revista CUINA, Abacus i la Generalitat de Catalunya. El plat, defensat pels xefs Carles Gaig i Núria Bonet, juntament amb els restaurants Can Culleres (Barcelona) i Cal Marina (Anglesola), s’ha imposat a altres grans clàssics de la cuina catalana com la botifarra amb seques, el suquet de peix i els cargols a la llauna.

Una final molt disputada a l’Antiga Fàbrica Damm

La final del concurs, celebrada el 10 de novembre a l’Antiga Fàbrica Estrella Damm de Barcelona, va reunir destacades figures del món gastronòmic català. L’acte, conduït pel conseller d’Empresa i Treball, Miquel Sàmper, va posar en relleu el valor del patrimoni culinari del país. “A Catalunya tenim un ecosistema culinari que ens fa únics”, va afirmar Sàmper, tot subratllant que “la gastronomia ens identifica, ens uneix i ens projecta al món”.

Canelons | Viquipèdia
Canelons | Viquipèdia

Catalunya, Regió Mundial de la Gastronomia 2025

El director general d’Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia, Joan Gòdia, va recordar que la Generalitat està impulsant més de 500 activitats en el marc de Catalunya Regió Mundial de la Gastronomia 2025. Segons Gòdia, l’objectiu és consolidar aquest reconeixement amb projectes duradors com la Llei de l’Alimentació de Catalunya, la marca Cuina Catalana o la formació alimentària a les escoles.

Un jurat d’alt nivell i més de 25.000 vots

El resultat final va combinar el vot popular, recollit a través del portal platfavorit.cuina.cat, amb el vot professional, que representava el 30% del total. El jurat va estar format per figures de primer nivell com Fina Puigdevall (Les Cols), Oriol Castro (Disfrutar), Neus Faiges (Can Faiges) i Carlota Claver (La Gormanda), entre d’altres. Amb més de 25.000 vots rebuts en només quatre setmanes, els canelons entren al “panteó gastronòmic” català, al costat de plats com l’escudella i carn d’olla, el fricandó o la butifarra amb seques. En aquesta edició hi van participar 15 plats, cadascun defensat per dos restaurants i apadrinat per xefs de prestigi com Ferran Adrià, Carme Ruscalleda, Joan Roca, Nandu Jubany, Marc Ribas o Carles Gaig, consolidant el certamen com una de les cites gastronòmiques més destacades del país.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa