Vadegust
El berenar estrella dels anys 80 que avui els nutricionistes evitarien

Entre les cinc i les sis de la tarda, quan el cos demana alguna cosa ràpida i una mica dolça, els nens dels anys 80 ho tenien clar: pa amb mantega i sucre. O, en moltes llars, pa amb margarina. Era fàcil, barat i energètic: una llesca, una bona capa de greix i una pluja generosa de sucre blanc. Res més. I funcionava perfectament, tal i com publica OK Diario.

En zones d’Andalusia hi havia una versió igualment popular: pa torrat amb oli d’oliva i sucre. Una alternativa més casolana que, tot i que encara apareix de tant en tant, ha anat quedant enrere.

Aquest berenar era un recurs infal·lible quan no hi havia res més a la cuina. Sense embotit, sense melmelades, sense complicacions: només pa, greix i sucre.

Mantega o margarina? No és el mateix

Moltes famílies feien servir indistintament una cosa o l’altra, però tenen orígens i perfils nutricionals molt diferents. La mantega prové de la nata de la llet i aporta greixos saturats, proteïnes i vitamines naturals. La margarina, en canvi, neix d’olis vegetals i sovint incorpora additius i, en les versions més industrials, greixos trans, que són especialment perjudicials.

La textura també marca diferències: la mantega es fon i és ideal per a gustos suaus, mentre que la margarina és més estable i útil en masses i preparacions que necessiten estructura.

Pa amb mantega | Unsplash
Pa amb mantega | Unsplash

Quantes calories tenia aquest berenar?

Depenia de la mida de les llesques i de la mà del cuiner amb el sucre i la mantega, però dues llesques podien moure’s entre 120 i 230 calories, amb variacions encara més altes si el pa era dens o s’hi afegien capes generoses de greix.

No és estrany que avui sigui un berenar pràcticament desaparegut: ara hi ha molta més consciència nutricional, especialment pel que fa a l’excés de sucre.

Com ha evolucionat el berenar avui

Avui es busca que el berenar ompli, però sense convertir-se en un segon sopar. I, sobretot, que sigui més equilibrat. Opcions senzilles com una fruita, un iogurt o un grapat de fruits secs són habituals, i quan hi ha una mica més de temps, també triomfen les torrades integrals amb alvocat, gall dindi o formatge fresc.

Fins i tot un batut casolà amb fruita i iogurt pot ser una alternativa nutritiva i ràpida. Un contrast total amb aquell pa amb mantega i sucre que va marcar tota una generació.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa