Vadegust
Els ‘Basque Nachos’ que triomfen als EUA: la versió basca del clàssic aperitiu

Els natxos són un dels grans clàssics de l’aperitiu: una base cruixent, un toc picant, guacamole i tota mena de toppings. Són versàtils, fàcils d’adaptar i ideals per compartir. Però, de manera sorprenent, als Estats Units ha aparegut una nova versió que s’ha fet viral a TikTok: els anomenats Basque Nachos, uns “natxos bascos” que, curiosament, ni tan sols existeixen com a recepta tradicional a l’Estat espanyol.

L’origen del viral: patates, pernil i formatge manxec

La recepta que ha encès les xarxes socials és obra de la creadora Isabelle Jardin, que assegura que es poden preparar en només deu minuts. A la web gastronòmica Food52, que recull el portal “Gastro” de Telecinco, descriu el plat com “unes capes de patates fregides cruixents, pernil ibèric, olives a la planxa, vitets i formatge manxec”. El resultat és un aperitiu ràpid, aparentment sofisticat i amb una mescla de sabors que recorda a barres de pintxos del nord.

Un plat de natxos amb carn, formatge i guacamole | Pxhere
Un plat de natxos amb carn, formatge i guacamole | Pxhere

Com preparar els ‘Basque Nachos’ virals

La recepta és tan senzilla com sorprenent. Es necessiten patates fregides de bossa, olives sense pinyol, pernil ibèric, piparres o peperoncino, formatge manxec ratllat i, si es vol, anxoves.
La preparació consisteix a escampar les patates sobre una safata, regar-les amb una mica d’oli i torrar-les al forn durant cinc o sis minuts. Després només cal muntar capes de patates amb la resta d’ingredients i acabar amb formatge ratllat.

L’alternativa del xef José Andrés

El xef José Andrés també ha compartit la seva pròpia versió de “natxos espanyols d’inspiració basca”. En el seu cas, aposta per incorporar-hi productes mariners com els musclos en escabetx, el bonítol, les anxoves i un toc picant amb piparres, demostrant que aquesta reinterpretació pot ser tan variada com creativa.

Tot i que a casa nostra mai no hem parlat de “natxos bascos”, el que sí que és cert és que la combinació d’ingredients mediterranis de qualitat sobre una base cruixent pot funcionar molt bé com a aperitiu ràpid. Més enllà de la seva autenticitat, aquesta versió demostra com la gastronomia es transforma constantment i com les xarxes poden convertir una idea curiosa en un fenomen global.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa