Vadegust
Alerten d’un paràsit en amanides envasades a Europa

La practicitat d’obrir una bossa d’amanida i tenir el plat llest en pocs segons ha transformat els hàbits alimentaris de milions de persones. Tanmateix, una recerca finançada per la Unió Europea i liderada per investigadors espanyols ha encès totes les alarmes: aproximadament una de cada 25 bosses d’amanida o brots llestos per menjar conté restes del paràsit Toxoplasma gondii, responsable de la toxoplasmosi.

En la majoria de persones sanes, la infecció passa desapercebuda o només causa símptomes lleus. Però en dones embarassades i en pacients amb defenses baixes pot suposar un risc greu per a la salut. L’estudi, publicat a la revista Eurosurveillance, òrgan del Centre Europeu per al Control de Malalties (ECDC), conclou que aquestes amanides envasades són una via d’exposició que no es pot menystenir.

Diferències entre països europeus

L’anàlisi va incloure 3.300 envasos procedents de deu estats, entre ells Espanya, el Regne Unit, Noruega, la República Txeca i Alemanya. Els resultats mostren variacions significatives: al Regne Unit fins al 16 % de les mostres contenien restes del paràsit, mentre que a Espanya la taxa es va situar en el 4,1 %, dins la mitjana europea. En canvi, Noruega i la República Txeca van presentar valors inferiors a l’1 %.

El que s’ha identificat són ooquists, una forma resistent del paràsit amb potencial infectiu. Tot i que no s’ha pogut determinar si estaven vius després del processament industrial, la troballa desperta preocupació.

Una amanida | Pixabay
Una amanida | Pixabay

El Toxoplasma gondii és un protozou capaç d’infectar animals de sang calenta, inclosos els humans. La malaltia que causa, la toxoplasmosi, és una zoonosi: es transmet dels animals a les persones. La majoria de casos són asimptomàtics, però en embarassades pot travessar la placenta i provocar malformacions o avortaments. En persones immunodeprimides, com pacients amb VIH, sotmesos a quimioteràpia o trasplantats, pot ocasionar complicacions neurològiques greus.

Especialistes en seguretat alimentària alerten que les amanides envasades tenen una elevada humitat interior, la qual cosa facilita el creixement de bacteris i paràsits. Recomanen rentar-les sempre i, en el cas de nens, embarassades, gent gran i immunodeprimits, evitar-ne el consum. Per a la resta, és preferible consumir-les el mateix dia d’obrir la bossa i optar per formats petits per reduir riscos.

Recomanacions per reduir riscos

Els experts insisteixen que rentar les fulles amb aigua abundant redueix de manera significativa la presència de patògens, pesticides i restes de terra, encara que no garanteixi una eliminació total. A més, un cop oberta la bossa, cal consumir l’amanida en un màxim de dos dies, ja que la humitat i la manca de ventilació afavoreixen el creixement bacterià.

Les dones embarassades i les persones amb defenses baixes són els col·lectius més vulnerables i haurien d’evitar aquest tipus de productes, optant per vegetals frescos rentats i desinfectats a casa. També es recomana descartar les fulles en mal estat o amb taques per prevenir la proliferació de microorganismes.

Segons Rafael Calero-Bernal, investigador del grup Saluvet de la Universitat Complutense i autor principal de l’estudi, encara hi ha molts interrogants sobre la transmissió del Toxoplasma gondii i el seu impacte real en la salut pública. Tot i això, els resultats posen de manifest la necessitat de no subestimar el risc associat a les amanides llestes per menjar i de reforçar les mesures de seguretat alimentària.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa