Vadegust
Alerta sanitària per un formatge francès distribuït a Catalunya

L’Agencia Española de Seguridad Alimentaria y Nutrición (Aesan) ha emès una nova alerta alimentària després de detectar la possible presència de la bactèria Escherichia coli (E.coli) en un formatge d’origen francès que ha estat distribuït a Catalunya. L’organisme estatal ha demanat a la població que s’abstingui de consumir-lo i extremar la precaució.

Producte afectat: Crottin de Chavignol DOP

El producte en qüestió és el formatge Crottin de Chavignol amb Denominació d’Origen Protegida (DOP) elaborat per la marca Dubois Boulay. Segons la informació facilitada per l’Aesan, l’alerta afecta el lot PONT0509, que ha entrat al mercat a través de canals de distribució localitzats a Catalunya.

Aquest formatge és una varietat tradicional francesa elaborada amb llet crua de cabra, fet que augmenta el risc de contaminació microbiològica si no es garanteixen totes les mesures de seguretat alimentària durant el procés d’elaboració o distribució.

Origen de l’alerta i risc per a la salut

Segons l’Aesan, l’avís s’ha rebut a través de la Xarxa d’Alerta Alimentària Europea (RASFF), un sistema de cooperació que permet la comunicació ràpida entre països davant riscos alimentaris que poden afectar la salut pública. Les autoritats franceses van notificar la possible contaminació del producte, que posteriorment es va confirmar que havia estat distribuït a l’Estat espanyol.

La presència de E.coli és especialment preocupant perquè pot causar gastroenteritis aguda, amb símptomes com dolor abdominal intens, diarrea, febre o vòmits. En alguns casos, especialment en nens petits, persones grans, embarassades o persones amb el sistema immunitari debilitat, pot derivar en complicacions greus, com el síndrome hemolític urèmic, que pot afectar els ronyons.

El formatge Crottin de Chavignol | Viquipèdia

Recomanacions de l’Aesan

L’agència estatal demana expressament als consumidors:

No consumir el producte del lot afectat sota cap circumstància
Retornar-lo a l’establiment on s’ha comprat per procedir a la seva retirada
Consultar un metge en cas d’haver-lo consumit i presentar símptomes com diarrea, rampes abdominals, nàusees o febre
Mantenir la traçabilitat del producte, conservant l’etiqueta o tiquet de compra per facilitar la identificació del lot

Control i retirada del producte

Les autoritats sanitàries ja han informat els serveis de seguretat alimentària de Catalunya perquè procedeixin a la retirada immediata del producte dels punts de venda i realitzin les inspeccions necessàries. Paral·lelament, s’han activat mesures de seguiment per garantir que cap altre lot ni producte relacionat suposi cap risc per als consumidors.

Tot i que fins ara no consta cap cas notificat d’intoxicació a Espanya relacionat amb aquest producte, l’Aesan recalca la importància de seguir les recomanacions preventives per evitar possibles riscos.

Aquest incident posa de nou sobre la taula la importància de la seguretat alimentària i dels sistemes d’alerta ràpida per protegir els consumidors. Alhora, recorda que els aliments elaborats amb llet crua, com molts formatges artesanals, han de ser consumits amb especial precaució pels grups més vulnerables.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa