L’aigua és essencial per a la vida i per al correcte funcionament del nostre organisme. A Espanya, a la majoria de zones l’aigua de l’aixeta és potable, però molta gent continua optant per comprar-la embotellada. Segons el catedràtic Nicolás Olea, aquesta decisió pot ser menys saludable del que sembla.
L’aigua de l’aixeta: segura, barata i accessible
Olea, autor del llibre 80 recomanacions per evitar els tòxics, recorda, tal i com recull el portal “Gastro” de Telecinco, que “mil litres d’aigua de l’aixeta costen una mitjana de dos euros”. Per això, considera incomprensible gastar diners en aigua embotellada quan es disposa d’aigua potable de qualitat al domicili.
A més, insisteix que només cal assegurar-se que l’aigua de la xarxa compleix la normativa vigent, fet que garanteix un consum segur i fiable.
Tot i la seva popularitat, Olea destaca que l’aigua envasada presenta inconvenients. La major preocupació és la presència de microplàstics i nanoplàstics derivats del propi envàs, així com residus químics del plàstic, com antimoni, ftalats o bisfenols. Aquests compostos poden migrar a l’aigua, especialment si la botella s’exposa a calor, llum o llargs períodes d’emmagatzematge.

Per què no s’han de reutilitzar les ampolles de plàstic
Quan no hi ha altra opció que comprar aigua embotellada, Olea fa un advertiment clar: mai no reutilitzar les ampolles de plàstic. Segons explica, com més usos se’n fa, més probabilitat hi ha que alliberin fragments microscòpics i components químics.
La seva recomanació és utilitzar ampolles i gerres de vidre per guardar i servir l’aigua a casa, una opció més segura i sostenible.
En la majoria de llars, l’aigua de l’aixeta és una alternativa segura, econòmica i molt menys exposada a contaminants derivats dels envasos. Per això, l’expert defensa que és la millor elecció tant per a la salut com per al planeta.

