Vadegust
El Vedellatast reuneix empresaris i representants de la cultura a Barcelona per celebrar la carn de boví

Barcelona ha estat l’escenari d’una vetllada gastronòmica singular amb motiu de Vedellatast Barcelona, un sopar organitzat per les principals associacions del sector de boví de carn. L’esdeveniment, celebrat en l’emblemàtic hotel El Palauet, al passeig de Gràcia, ha reunit a més de 200 convidats per retre homenatge a l’excel·lència de la carn de boví i al recent reconeixement de Catalunya com a Regió Mundial de la Gastronomia 2025.

A l’acte han assistit representants del sector, institucions i personatges del món de l’empresa, la cultura i la comunicació en una trobada impulsada pel sector del boví de carn, representat per l’Organització Interprofessional de la Carn de Boví (Provacuno), l’Associació de Productors de Carn de Boví de Catalunya (Asoprovac-Catalunya) i la Associació de Ramaders de Boví de Carn d’Alcarràs (ARB), amb el suport de la Generalitat de Catalunya.

Javier López, director de Provacuno ha destacat: “Amb Vedellatast Barcelona volem posar en valor el plaer de consumir carn de boví, així com destacar les propietats nutricionals d’aquest producte que s’integra dins de la dieta mediterrània i és un pilar de la nostra gastronomia”. I ha afegit: “El consum de carn de boví ha estat històricament associat a una experiència sensorial intensa i gratificant, que combina sabors, aromes i textures capaces de despertar un plaer immediat en els qui la gaudeixen. Moltes persones troben en la carn de boví un component cultural i social que eleva moments quotidians o festius a experiències memorables, com sens dubte serà aquest esdeveniment”.

De fet, fa dècades que la gastronomia catalana és un motor econòmic, cultural i turístic, que connecta el territori, fomenta la sostenibilitat i promou la cohesió social.

Per això no hi han faltat representants de les institucions com ara Òscar Ordeig, conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya. Ordeig ha assegurat: “Avui és un dia important per a nosaltres. Estem treballant al costat de productors, agricultors i cuiners per impulsar una gran aliança en defensa del sector agroalimentari. Volem apostar per inversions en regadius, instal·lacions modernes i relleu generacional, amb l’objectiu de situar el sector de la carn, del boví i el conjunt de l’agroalimentari en el lloc que mereix: entre els millors d’Europa i del món.”

Per part seva, Ricard Gòdia, president de Asoprovac, ha assenyalat: “La carn de boví no sols destaca pel seu sabor i valor nutricional, sinó que també representa una activitat estratègica per assegurar un medi rural viu. Per construir aquest futur és imprescindible que els joves hi trobin una activitat rendible. Aquest és un objectiu que només podrem aconseguir amb un treball col·lectiu del sector, de les administracions i, sobretot, amb un consumidor que valori el nostre esforç”.

La preservació del patrimoni gastronòmic català comença per donar suport als agricultors i ramaders, pilars fonamentals de la cuina del país, i continua per reforçar i visibilitzar el paper dels cuiners catalans com a referents internacionals de la gastronomia. Per motiu, la proposta culinària de la nit ha estat en mans del xef Paco Pérez, reconegut internacionalment per la seva cuina d’avantguarda i posseïdor de cinc estrelles Michelin, que ha dissenyat un menú que fusiona tradició i creativitat, acompanyat per una selecció de vins i caves de Vallformosa, ressaltant l’excel·lència de les produccions locals i la riquesa de la gastronomia catalana.

“Aquest menú és un homenatge als ramaders que cuiden i valoren les races autòctones, portant fins a taula el seu saber fer, així com a la tradició i el futur de la carn de boví, un producte que ens connecta amb les nostres arrels i, al mateix temps, inspira l’alta cuina.”, ha assenyalat Paco Pérez.

La vetllada ha posat en valor els productes locals per excel·lència, incloent-hi l’oli d’oliva verge extra de la DOP Siurana, el pa de la IGP Pà de Pagès Català i els formatges Urgèlia DOP de Cooperativa Cadí, reforçant la tradició i la riquesa de la gastronomia catalana. Fomentar les produccions locals és essencial per garantir la continuïtat del patrimoni culinari i assegurar una remuneració justa als productors.

Blanca Raidó, dietista-nutricionista de la Fundació Dieta Mediterrània ha explicat: “En el marc de la dieta mediterrània, la carn de boví fresca i magra pot formar part d’una alimentació saludable, aportant nutrients essencials i beneficis per a la salut de les persones”.

Personalitats del món de la cultura i la comunicació

L’esdeveniment ha congregat en un entorn exclusiu de reconegudes personalitats del món de l’espectacle, la cultura, el cinema i la comunicació, entre les quals hi havia Bertín Osborne, María José Suárez, Manel Fuentes, Xavier Sardà, l’actor Óscar Higares, Elena Tablada, Alejandra Prat, Susana Uribarri, Mónica Pont, Ares Teixidó, Cristina Tárrega i la cantant Rebeca Pous del Toro, entre altres. I no han faltat destacats influencers com ara Pilar Porto, Ana Crank, Mayka Jiménez de Aranoa, Elisabet Olivé, Marta Alguersuari …

Entre els assistents han destacat també reconegudes personalitats de l’àmbit empresarial i social català, com Esteban Rabat, Lluis Sans, Núria Sardà, Javier Planas, Adriana Ribé, Angie Cárdenas i Ana Lleida, entre altres.

L’àmbit institucional i polític ha estat representat per figures com la del mateix conseller Ordeig, a més de Rosa Maria Cubel, secretària d’Alimentació del mateix departament de la Generalitat, Rosa Altisent, directora general d’Agricultura i Ramaderia, Joan Gòdia, director general d’Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia, Ramon Armengol, director general de Desenvolupament Rural, Simon Pérez, secretari general de la Delegació de govern espanyol a Catalunya, i David Fuentes, cap del gabinet de l’alcalde de Barcelona.

La trobada ha comptat amb l’actuació de la vocalista i compositora Soraya Naoyin, amb un espectacle amb vuit ballarins. I, per tancar la vetllada, els convidats han gaudit d’una festa en la qual han pogut degustar una selecció de còctels originals elaborats amb Cointreau: des del clàssic Margarita, fins a propostes refrescants com el Cointreau Paloma (amb Cointreau i soda d’aranja), sense oblidar l’icònic Cosmopolitan. Tot plegat maridat amb la música de la DJ Marta Boul.

Amb aquest esdeveniment, les principals associacions del sector del boví de carn de Catalunya i Provacuno, Organització Interprofessional de la Carn de Boví d’Espanya, que representa al 90% del sector i treballa en defensa dels interessos del sector la carn de boví i la promoció internacional d’aquest producte, han volgut reivindicar el paper de la carn de boví tant en la dieta com en la sostenibilitat del medi rural.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa