Vadegust
Un filtre mòbil per poder filtrar aviat els olis elaborats per petits productors

Des de fa 3 anys que s’organitza un congrés a nivell mundial sobre el sector oleícola, el congrés Mundolivar 2025, celebrat a la Universitat de Còrdova els dies 18 i 19 de juny. No va ser simplement un punt de trobada per a experts del sector, sinó una mirada cap al futur de l’oli d’oliva des de la innovació, sense perdre de vista la tradició que l’ha fet créixer. El congrés reuneix els principals actors del sector nacional i internacional: Olivicultors, productors, responsables d’almàsseres i cooperatives, envasadors, inversors, CEOs i directors tècnics, consultors, enginyers agrònoms i tècnics; així com centres de formació i de R+D+I, associacions professionals i administracions.

S’han parlat temes que engloben des de la terra a la tecnologia: les noves varietats, els nous models de cultiu, les tècniques de reg intel·ligent, l’ús de sensors, drons i sistemes d’anàlisi en temps real que ja són una realitat. Mundolivar va posar el focus en l’olivar 5.0, on les almàsseres incorporen automatització avançada i traçabilitat digital, però també on es debat com preservar el paisatge olivarer tradicional com a patrimoni cultural i ambiental.

El congrés Mundolivar 2025 | IRTA

Les taules rodones que van tenir lloc al congrés van ser un punt de reflexió sobre el preu de l’oli d’oliva i el seu impacte en la cadena de valor, les estratègies per fer front a la sostenibilitat, els avenços en la millora genètica de les noves varietats i els nous avenços en intel·ligència artificial (IA): casos pràctics i digitalització completa 4.0 de l’almàssera.

Una de les propostes interessants que es va presentar al congrés va ser una solució al problema que ja hem plantejat altres vegades sobre la filtració d’un oli per preservar la seva qualitat. Tothom és conscient, a nivell de producció, que cal filtrar el més aviat millor; però no tots els molins d’oli tenen capacitat de disposar de sistemes de filtració. La novetat presentada al congrés va ser una empresa de servei que ofereix un servei de filtració mòbil in situ que permet poder filtrar els olis ràpidament.

En resum, aquest congrés posa en relleu la importància de respectar l’equilibri entre tradició i tecnologia, alhora que queda palès que el sector es preocupa de tota la cadena de valor, del camp a la taula i va trobant solucions originals.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa