Vadegust
Compra i tasta olis verges extra catalans en el 1er Mercat de l’Oli Nou, a Barcelona!

Del 21 al 23 de novembre, la Plaça Catalunya de Barcelona es transformarà en un autèntic aparador de l’oli d’oliva verge extra català! Saps per què? Perquè serà l’escenari del 1er Mercat de l’Oli Nou! Aquí es podrà descobrir, tastar i comprar directament als productors, i es convertirà en un mercat obert i gratuït que acollirà moltes més experiències, pensades per a famílies, joves i foodies

Des del Barcelonès a l’Alt Empordà, des del Gironès al Montsià, des de Les Garrigues al Segrià, passant pel Vallès Occidental, el Baix Llobregat, Tarragona, la Terra Alta, La Noguera, La Selva, el Priorat… Així, fins a 21 comarques són les que es podran “recórrer i tastar” –sense sortir de la Plaça Catalunya– de la mà dels olis d’oliva verge extra (OOVE) de primera premsada dels 50 productors que participaran en el Mercat de l’oli nou de Barcelona. 

A través d’aquests productors, s’oferirà al visitant l’oportunitat de fer un recorregut divers pels diferents olis d’oliva que s’elaboren arreu del territori. Així, es podran tastar no només olis de l’apreciada i fina arbequina de les Garrigues i d’altres zones del Camp de Tarragona; també olis d’oliva de la varietat farga, representativa del patrimoni genètic de les Terres de l’Ebre;  olis de la varietat grossal, que trobem al Pallars i al Montsec; de les varietats carrasquenya i vera del montserratí, típiques de les comarques vallesanes i la Catalunya Central; o també OOVE de la varietat tocada per la Tramuntana, l’argudell, originària de l’Alt Empordà. 

Cartell del Mercat de l’Oli Nou

A Catalunya trobem més de 60 varietats autòctones identificades d’oliveres que donen fruit a un gran ventall d’OOVE, alguns d’ells emparats per les cinc denominacions d’origen protegides (DOP): Les Garrigues, Siurana, Terra Alta, Baix Ebre-Montsià i Empordà. Molts d’aquests olis són elaborats en cooperatives i d’altres són fruit de l’esforç de petits o mitjans elaboradors.

Serà, per tant, una oportunitat única a tastar el territori català a través del seu or líquid, perquè cada ampolla d’OOVE atresora paisatge i guarda històries d’esforç i tradició. I una oportunitat per a descobrir també la seva versatilitat a la cuina, per conèixer trucs i secrets d’un producte que, tot i ser tan estimat, és moltes vegades un gran desconegut. Experiències que, a més, poden acabar en l’acte de comprar i emportar-se a casa el millor oli d’oliva sense intermediaris. 

Què hi trobaràs?

L’organització ha reunit prop de 50 productors d’oli de tot Catalunya, que oferiran venda directa, tastos i activitats per a tots els públics. Aquesta fira vol destacar no només el consum d’OOVE al llarg de tot l’any sinó també la seva qualitat, singularitat i la relació directa entre productor i consumidor.

També hi haurà tallers i exhibicions de cuina en directe a l’aula gastronòmica, amb cuiners i cuineres d’arreu del territori. I no et perdis la Carpa Gastronòmica, on es podrà gaudir de cuina de temporada i de proximitat, de la mà dels equips dels restaurants Villa Retiro (establiment amb una Estrella Michelin situat a Xerta) i La Cala Navega (cuina de La Cala), dels bacallaners del Gremi de Bacallaneres de Catalunya, del mestre pastisser Oriol Balaguer i de Caterí Cuinant Formatges.

Els tastets es podran maridar amb vins catalans, que es podran descobrir a la Barra de Vins, amb una selecció de 7 vins novells i 8 vins dels productors expositors, elaboradors tant d’OOVE com de vins de proximitat. En definitiva, un esdeveniment que combinarà gastronomia, cultura i divulgació, que vol esdevenir cita anual imprescindible del calendari gastronòmic de la ciutat i de tot Catalunya i que s’estrena aquest novembre de 2025, coincidint amb l’any en què Catalunya és Regió Mundial de la Gastronomia, reafirmant, d’aquesta manera, el paper central del producte local i de la nostra cuina.

Oli d’oliva verge extra | Cedida

Per què és interessant anar-hi?

Anar al Mercat de l’Oli Nou suposa una oportunitat única per tastar i comprar directament dels productors, descobrir la diversitat de varietats (com l’arbequina, empeltre, morruda o farga) i entendre millor l’origen i característiques dels olis d’alta qualitat. També ajuda a reforçar el vincle entre els consumidors urbans i l’agricultura local, i s’inscriu dins el marc de la distinció de Catalunya com a Regió Mundial de la Gastronomia 2025.

En definitiva, aquest serà un esdeveniment que combinarà gastronomia, cultura i divulgació. Un aparador i mercat que vol esdevenir cita anual imprescindible del calendari gastronòmic de la ciutat i de tot Catalunya i que s’estrena aquest novembre de 2025.

Si vols saber-ne més, entra al web del Mercat de l’Oli Nou, i allà trobaràs tota la informació.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa