Barcelona es convertirà aquest mes de novembre en la capital de l’oli d’oliva verge extra català. Del 21 al 23 de novembre, la Plaça Catalunya de la ciutat comtal acollirà el primer Mercat de l’Oli Nou, una iniciativa impulsada pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, a través de PRODECA, que pretén posar en valor aquest ingredient culinari tan nostre, símbol de la dieta mediterrània, donar visibilitat al sector oleícola català i reforçar el vincle entre productors i ciutadania.
L’esdeveniment s’emmarca en els actes amb motiu de la distinció de Catalunya com a Regió Mundial de la Gastronomia 2025, reafirmant, d’aquesta manera, el paper central del producte local i de la nostra cuina.

Un aparador únic de l’OOVE català
El Mercat de l’Oli Nou “neix amb la vocació de ser l’aparador de referència de l’oli d’oliva verge extra català. Una oportunitat única per a donar a conèixer la riquesa, qualitat i versatilitat d’aquest producte de la terra. Tres dies per a promoure la seva singularitat, per incentivar també el consum durant tot l’any i per apropar els productors als consumidors urbanites”, tal i com va assenyalar el conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Òscar Ordeig durant la presentació.
Durant aquets tres dies de novembre, es podrà tastar i comprar oli nou directament als productors, i també, descobrir que cada ampolla d’oli nou atresora paisatge, esforç i tradició, alhora que és garantia de salut. Perquè l’OOVE és molt més que un condiment: és identitat de territori i símbol d’un estil de vida mediterrani, reconegut internacionalment.
Una experiència gastronòmica oberta i gratuïta
La Plaça Catalunya es convertirà en un mercat obert i gratuït, amb una oferta pensada per a famílies, joves i foodies.
A banda dels estands de productors d’oli, els visitants hi trobaran tallers de cuina en directe a l’aula gastronòmica, on cuiners i cuineres d’arreu del territori demostraran la versatilitat de l’oli en la cuina catalana i mediterrània.
Però el Mercat de l’Oli Nou també vol convertir-se en una autèntica festa de la nostra gastronomia, per això, hi haurà la Carpa Gastronòmica on es podrà gaudir de cuina de temporada i de proximitat, de la mà dels equips dels restaurants Villa Retiro* (Grup Xerta) i La Cala Navega (Palamós), dels bacallaners del Gremi de Bacallaneres de Catalunya, del mestre pastisser Oriol Balaguer i de Caterí Cuinat Formatges”; una barra de vins de DO catalanes, que permetrà maridar els tastos; i un espai de degustació amb taules i cadires per gaudir de l’ambient del mercat.
En definitiva, Mercat de l’Oli Nou serà un esdeveniment que combinarà gastronomia, cultura i divulgació, i que vol esdevenir una cita anual imprescindible del calendari gastronòmic de la ciutat i de tot Catalunya.

Objectiu: donar visibilitat al sector oleícola
El Mercat de l’Oli Nou vol ser també una eina estratègica per donar visibilitat a les empreses del sector oleícola català i reforçar-ne la competitivitat. Els productors tindran un espai privilegiat en un dels racons més emblemàtics de Barcelona on podran presentar els seus productes, establir contacte directe amb consumidors i vendre els seus productes. De fet, hi participaran desenes de productors catalans, que oferiran també la possibilitat de comprar oli nou per a tot l’any, amb servei d’enviament a domicili.
En definitiva, el Mercat de l’Oli Nou vol que l’“or líquid” arribi al gran públic, donar veu als productors catalans i celebrar la riquesa i diversitat de l’OOVE català en el marc de l’any en què Catalunya és Regió Mundial de la Gastronomia.
