Per fi arriba la nova collita! Seguint el que havíem explicat a la nota anterior, en el moment actual el 90% de les varietats de la col·lecció de l’IRTA a Mas Bové (Constantí) ha assolit el color morat i prop del 60% tenen la major part d’olives de l’arbre totalment morades o negres. En aquestes condicions, quan la pell de l’oliva ja no disposa de clorofil·la, la síntesi d’oli ha finalitzat i no té sentit esperar per collir, ja que no hi ha res a guanyar i podem perdre olives per causes naturals (vents, pluges, ocells…).

Al gràfic podem veure el percentatge de varietats que a finals d’agost van començar a mostrar coloracions groguenques a la pell. Al setembre, cada cop hi havia més varietats que combinaven pell groga amb zones vermelloses, i a l’octubre la majoria de varietats ja tenen la major part d’olives en coloracions entre morades i negres, barrejades amb una proporció cada cop més baixa d’olives grogues.
Les varietats catalanes més madures fins al moment actual, a la col·lecció de Mas Bové són ‘Cua de cirera’, ‘Empeltre’, ‘Forastera de Valentins’, ‘Grossal del Pallars’, ‘Grossal de Vimbodí’, ‘Mançanal d’Arnes’ i ‘Menya’. Aquestes varietats ja presenten color negre a la major part d’olives i comencen a patir caiguda de fruits per excés de maduració.
Pel que fa a la principal varietat catalana ‘Arbequina’, es troba encara en un punt de maduració inicial, amb moltes olives fent el viratge de color verd a groc i amb les primeres olives canviant a roig o morat. Alguns productors ja estan recollint-la en verd, per elaborar un primer lot d’oli verd i amarg; després, esperaran un parell de setmanes fins que la major part d’olives estiguin verolades per iniciar la campanya 2025-26.
Respecte del rendiment en oli, aquest any sembla que les olives en porten bastant. La primera quinzena d’octubre, el rendiment ha passat de l’11% fins al 19%, que ja és un valor adequat per iniciar la collita. L’evolució de la corba suggereix que la síntesi d’oli està en fase final i ja no pujarà gaire més, tret dels casos on encara quedin olives verdes a l’arbre que poden seguir sintetitzant i acumulant una mica més d’oli.

Podeu seguir l’evolució dels rendiments de diferents varietats a l’oficina tècnica de l’oli.
A partir de novembre començarem a informar sobre les característiques sensorials dels olis d’aquest any.
Aquest estudi forma part de les activitats del projecte CONCAT-ECOREADY que utilitza la col·lecció IRTA com a líving-lab per fer estudis de seguiment del canvi climàtic i el seu impacte sobre l’olivera, entre d’altres produccions agràries.