Des del Barcelonès a l’Alt Empordà, des del Gironès al Montsià, des de Les Garrigues al Segrià, passant pel Vallès Occidental, el Baix Llobregat, Tarragona, la Terra Alta, La Noguera, La Selva, el Priorat… Així, fins a 21 comarques, que són les que es podran “recórrer i tastar” -sense sortir de la Plaça Catalunya- de la mà dels olis d’oliva verge extra (OOVE) de primera premsada dels 50 productors que participaran en el 1r Mercat de l’oli nou de Barcelona.
Serà del 21 al 23 de novembre, quan aquest espai emblemàtic de la ciutat es converteixi, per primera vegada, en l’aparador més gran de l’oli d’oliva verge extra català, el de més qualitat del país. Un aparador obert a tothom per comprar l’oli més preuat, el del primer raig. La proposta es completa amb una oferta gastronòmica de cuina catalana de temporada i una aula de tast amb xerrades i demostracions en directe guiades per experts de la divulgació de la cultura de l’oli.
L’esdeveniment, impulsat pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, a través de PRODECA, la Promotora dels aliments catalans, pretén apropar l’oli d’oliva verge extra al públic barceloní, però, sobretot, vol fer valdre aquest ingredient culinari tan nostre, símbol de la dieta mediterrània, així com donar visibilitat al sector oleícola català i reforçar el vincle entre productors i ciutadania.

Un aparador de la varietat i qualitat de l’OOVE català
A través dels 50 productors, el Mercat de l’oli nou oferirà al visitant l’oportunitat de fer un recorregut divers pels diferents olis d’oliva que s’elaboren arreu del territori. Així, es podran tastar no només olis de l’apreciada i fina arbequina de les Garrigues i d’altres zones del Camp de Tarragona; també olis d’oliva de la varietat farga, representativa del patrimoni genètic de les Terres de l’Ebre; olis de la varietat grossal, que trobem al Pallars i al Montsec; de les varietats carrasquenya i vera del montserratí, típiques de les comarques vallesanes i la Catalunya Central; o també OOVE de la varietat tocada per la Tramuntana, l’argudell, originària de l’Alt Empordà.
A Catalunya trobem més de 60 varietats autòctones identificades d’oliveres que donen fruit a un gran ventall d’OOVE, alguns d’ells emparats per les cinc denominacions d’origen protegides (DOP): Les Garrigues, Siurana, Terra Alta, Baix Ebre-Montsià i Empordà. Molts d’aquests olis són elaborats en cooperatives i d’altres són fruit de l’esforç de petits o mitjans elaboradors
Serà, per tant, una oportunitat única a tastar el territori català a través del seu or líquid, perquè cada ampolla d’OOVE atresora paisatge i guarda històries d’esforç i tradició. I una oportunitat per a descobrir també la seva versatilitat a la cuina, per conèixer trucs i secrets d’un producte que, tot i ser tan estimat, és moltes vegades un gran desconegut. Experiències que, a més, poden acabar en l’acte de comprar i emportar-se a casa el millor oli d’oliva sense intermediaris.
Cuina en directe amb grans xefs i olis de proximitat
A més de l’espai d’exposició, venda i tast, el Mercat oferirà una àmplia programació d’activitats gratuïtes, obertes a tothom sense reserva prèvia per aprendre i gaudir de l’oli de primer raig.
Així, per l’escenari de l’Aula de Tast passaran des del mestre pastisser i xocolater, Oriol Balaguer, que oferirà dues sessions, una sobre la importància de l’OOVE a les coques de recapte artesanals, i una altra sobre el millor maridatge dolç (l’oli nou amb xocolata); fins a les cuineres Susana Aragon, que cuinarà carxofa prat confitada amb “migas” i paté d’oliva; o Adriana Carcelén (Rasoterra), que oferirà un esmorzar amb oli d’oliva en la primera sessió del diumenge.
Entremig, la xef empordanesa Iolanda Bustos presentarà una sessió plena d’aromes a flors i oli titulada “Emulsió de sabors paisatge i cultura”, de la mà de la DOP Oli Empordà; el xef del restaurant Atempo* (Barcelona) Iñaki Aldrey ens descobrirà “La identitat d’un OOVE en una gota: el coupage Atempo 2026”; la barcelonina Ada Parellada (Semproniana) cuinarà amb olis de la DOP Oli Terra Alta en la seva sessió sobre la tècnica del confitat; i la xef Carlota Claver, del restaurant La Gormanda, demostrarà per què el seu “’ingredient secret a la cuina és l’oli verge extra de la DOP del Baix Ebre – Montsià”.
Per la seva part, el comunicador gastronòmic i cuiner, Jordi Àvila, oferirà un dinàmic showcooking titulat “L’art de cuinar amb l’oli d’oliva verge extra DOP Les Garrigues”.
Aquest escenari també acollirà la sessió de Caram Caram sobre “L’oli nou: or líquid que arriba a taula!”, on es tastarà i es compararan OOVE del 2024 i del 2025, filtrat i sense filtrar. Per la seva banda, Ivan Caelles, olivicultor del Pallars Jussà i president del molí d’oli de la Vall de Barcedana, portarà els “Olis singulars de Catalunya”, en una sessió on, a més, els assistents podran tastar olis de les Terres de l’Ebre, un arbequina de Vallbona de les Monges i un oli d’alta muntanya, del Pallars Jussà.

Sessions per tastar i conèixer el producte en profunditat
També es podrà assistir a xerrades en les que aprofundir en el coneixement d l’oli, com la que oferirà Àngels Calvo, cap del Panel de Tast Oficial d’Olis Verges d’Oliva de Catalunya. Una sessió que continuarà amb una altra on es podrà “sucar pa”, de la mà del mestre forner Xavier Pàmies, del Forn de Pa Sistaré de Reus, i Montserrat Gelonch, de la DOP Siurana, un taller pràctic de coneixement i tast d’oli i pa, per saber valorar millor aquests dos grans productes de la nostra dieta.
Una altra de les sessions “nutritives” serà la que oferirà Agustí Romero, investigador de l’IRTA i responsable de l’equip d’olivicultura, durant la presentació de la “Petita Guia d’olis del Parc Rural del Montserrat.” Mentre que Clara Antúnez, de La Gastronòmica, oferirà un tast d’oli d’oliva verge extra per a redescobrir les nostres arrels culinàries, en la seva sessió “Arrels i fusió: un viatge per la cuina catalana a través de l’oli d’oliva”.
Finalment, el Gremi de Bacallaners de Catalunya oferirà una sessió plena de sabor i tradició titulada “Gastrosàvies, l’oli en la cuina del bacallà”.
Productors que hi participaran
- 3 Vessanes (Alt Empordà)
- Ad Olivetum (Barcelonès)
- Agrícola de Godall – Lacrima Olea (Montsià, DOP Baix Ebre-Montsià)
- Agrícola Mas Curró (Vallès Oriental)
- Agrícola Sant Josep Coop. (Terra Alta, DOP Terra Alta)
- Amboli (Tarragona)
- AZ-Azeytun (Terra Alta)
- Caterra (Terra Alta, DOP Oli Terra Alta)
- Cooperativa Cabacés (Priorat, DOP Siurana)
- Cooperativa Riudecanyes – Escornabou, (Baix Camp, DOP Siurana)
- Cooperativa Riudoms (Baix Camp, DOP Siurana)
- Coselva (Baix Camp, DOP Siurana)
- Cuadrat Valley (Les Garrigues, DOP Les Garrigues)
- D’Oliciós Arbequina Essential (Baix Penedès)
- Degustus (Cooperativa La Granadella), Les Garrigues
- El Mussol Verd (Baix Ebre)
- Empordàlia (Alt Empordà, DOP Empordà)
- Finca Mas Perdut (Baix Penedès)
- L’Amagat (Baix Camp)
- L’Olier (Les Garrigues)
- L’Olivera (Urgell)
- La Gaeta (Terra Alta, DOP Terra Alta)
- La Trullola (Priorat)
- Llàgrimes del Canigó (Alt Empordà)
- Mas de Colom – Casa Borges (Urgell)
- Molí Covet (Segrià)
- Molí d’Oli Josep Lluch (Alt Penedès)
- Molí del Pau (La Noguera)
- Montebrione (Baix Camp, DOP Siurana)
- Music Oil (Segrià)
- Novacoop Mediterranea (Segrià, DOP Les Garrigues)
- Oleaurum (Baix Camp, DOP Siurana-DOP Les Garrigues-DOP Oli Terra Alta)
- Oli Les Cabanes (Les Garrigues, DOP Les Garrigues)
- Oliareté (Ribera d’Ebre)
- Olis Albera S.L. (Alt Empordà)
- Olis Albium (Les Garrigues)
- Olis Bargalló (Baix Llobregat)
- Olis de Santa Bàrbara (Montsià, DOP Baix Ebre-Montsià)
- Olis Franquesa (Urgell)
- Olis Gran Bouque (Ribera d’Ebre)
- Olis Macià Molí d’Oli (La Noguera)
- Olivers de l’Ebre – Millas (Ribera d’Ebre)
- Parc Rural de Montserrat (Baix Llobregat)
- Pons (Segrià)
- Productors de les Borges Blanques (Les Garrigues)
- Salar d’Arbúcies – OVA (La Selva)
- Sodelplana / Olea Drinks (Pallars Jussà)
- Torclum (Baix Penedès)
- Unió Brands (Baix Camp, DOP Oli Terra Alta; DOP Siurana; DOP Les Garrigues)
- Vilà Molí d’Oli (Les Garrigues)
