Vadegust
UP i les DOP d’oli catalanes reclamen una taula sectorial d’urgència pels danys del Filomena

Representants d’Unió de Pagesos i de les denominacions d’origen protegides (DOP) les Garrigues, Siurana, Terra Alta i Baix Ebre i Montsià van acordar divendres fer un front comú davant el Departament d’Agricultura en les reclamacions pels danys ocasionats pel temporal Filomena en el sector de l’olivera. En la reunió, ambdues parts van acordar fer arribar una carta conjunta a Agricultura per sol·licitar amb caràcter d’urgència la convocatòria de Taula Sectorial de l’Oli amb els danys del Filomena com a punt únic a l’ordre del dia. El temporal ha deixat danys considerables a les oliveres, sobretot a les demarcacions de Tarragona i Lleida, on l’acumulació de neu va provocar el trencament de rames en molts arbres.

La reunió es va dur a terme després de deixar passar uns dies des del temporal, per tal que els productors poguessin accedir a les seves finques, comprovar el volum real dels danys i descartar la possibilitat de gelades que poguessin incrementar es danys. La de divendres va ser la segona trobada entre Unió de Pagesos i denominacions d’origen catalanes després de la que van mantenir el 15 de gener passat.

Així mateix, Unió de Pagesos celebrarà el 27 de gener una reunió virtual amb afectats amb la voluntat de poder recollir les diferents casuístiques d’afectació del temporal Filomena, i escoltar les seves demandes i començar a treballar plegats en totes aquelles mesures que necessita el sector.

Les destrosses en el sector de l’olivera es concerten principalment a les comarques de la Terra Alta, la Ribera d’Ebre, el Baix Ebre, el Priorat, les Garrigues, l’Urgell, el Segrià i en alguns municipis de la Segarra.

A la situació provocada pel Filomena, cal sumar-hi també l’afectació que va deixar la el divendres 22 de gener la borrasca ‘Hortènsia’ en alguns municipis de la plana de Lleida. Una torbonada, amb una violenta tempesta de pedra, pluja i fortes ratxes de vent, va arrencar més d’un centenar d’oliveres al terme de Preixana. El sindicat assenyala també que, en algunes de les explotacions afectades, aquests danys han afectat oliveres de grans dimensions que alguns casos no es podran recuperar.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa