Una major ingesta d’oli d’oliva condueix a un menor risc de malaltia cardiovascular, diabetis i mortalitat prematura, segons es desprèn de la revisió sistemàtica més important realitzada fins a la data de l’evidència epidemiològica, publicada en la revista ‘Clinical Nutrition’, que va ser duta a terme per investigadors del CIBEROBN, CIBERESP, Universitat de Navarra, Institut de Salut Pública de Navarra, Universitat Autònoma de Madrid i Agència Espanyola de Seguretat Alimentària.
Per a això, van analitzar un conjunt d’estudis epidemiològics prospectius que incloïen, en total, 806.203 participants dels quals al llarg del seguiment es van desenvolupar 49.223 casos de malaltia cardiovascular, i 680.239 participants dels quals es van desenvolupar 13.389 casos nous de diabetis tipus 2 mentre eren observats, així com 733.420 participants, dels quals 174.081 van morir.
“Aquest estudi representa la valoració de major envergadura realitzada fins a la data dels efectes del consum d’oli d’oliva sobre la salut. És molt rellevant la contribució que han pogut fer a aquests resultats diversos estudis epidemiològics originals realitzats per investigadors espanyols, com són les cohorts EPIC-España, SUN (“Seguiment Universitat de Navarra”) o l’estudi ENRICA, representatiu de la població general espanyola”, ha explicat el coordinador d’aquesta revisió i investigador principal del CIBEROBN i catedràtic de Medicina i Salut Pública de la Universitat de Navarra, Miguel Ángel Martínez.

Es van incloure només estudis amb disseny prospectiu, que primer van recollir d’una manera prou validada el consum d’oli d’oliva de cada participant i després van seguir durant anys a aquests centenars de milers de voluntaris per a valorar l’efecte de l’oli d’oliva sobre la seva salut a llarg termini.
“Es va valorar l’efecte per cada 25 grams més al dia de consum. Es van considerar només els resultats que equiparaven als participants per edat i per una multitud d’altres factors, per a verificar específicament l’efecte de l’oli d’oliva a igualtat d’altres factors. Es va trobar una reducció relativa del risc del 16 per cent en malaltia cardiovascular, del 22 per cent en el risc de diabetis i de l’11 per cent en el risc de mortalitat, sempre per cada 25 grams més al dia d’oli d’oliva”, ha afegit la segona autora del treball, Carmen Sayón-Oreja.