Vadegust
Totes les malalties que pot evitar el consum d’oli d’oliva

Una major ingesta d’oli d’oliva condueix a un menor risc de malaltia cardiovascular, diabetis i mortalitat prematura, segons es desprèn de la revisió sistemàtica més important realitzada fins a la data de l’evidència epidemiològica, publicada en la revista ‘Clinical Nutrition’, que va ser duta a terme per investigadors del CIBEROBN, CIBERESP, Universitat de Navarra, Institut de Salut Pública de Navarra, Universitat Autònoma de Madrid i Agència Espanyola de Seguretat Alimentària.

Per a això, van analitzar un conjunt d’estudis epidemiològics prospectius que incloïen, en total, 806.203 participants dels quals al llarg del seguiment es van desenvolupar 49.223 casos de malaltia cardiovascular, i 680.239 participants dels quals es van desenvolupar 13.389 casos nous de diabetis tipus 2 mentre eren observats, així com 733.420 participants, dels quals 174.081 van morir.

“Aquest estudi representa la valoració de major envergadura realitzada fins a la data dels efectes del consum d’oli d’oliva sobre la salut. És molt rellevant la contribució que han pogut fer a aquests resultats diversos estudis epidemiològics originals realitzats per investigadors espanyols, com són les cohorts EPIC-España, SUN (“Seguiment Universitat de Navarra”) o l’estudi ENRICA, representatiu de la població general espanyola”, ha explicat el coordinador d’aquesta revisió i investigador principal del CIBEROBN i catedràtic de Medicina i Salut Pública de la Universitat de Navarra, Miguel Ángel Martínez.

Oli d'oliva | Europa Press
Oli d’oliva | Europa Press

Es van incloure només estudis amb disseny prospectiu, que primer van recollir d’una manera prou validada el consum d’oli d’oliva de cada participant i després van seguir durant anys a aquests centenars de milers de voluntaris per a valorar l’efecte de l’oli d’oliva sobre la seva salut a llarg termini.

“Es va valorar l’efecte per cada 25 grams més al dia de consum. Es van considerar només els resultats que equiparaven als participants per edat i per una multitud d’altres factors, per a verificar específicament l’efecte de l’oli d’oliva a igualtat d’altres factors. Es va trobar una reducció relativa del risc del 16 per cent en malaltia cardiovascular, del 22 per cent en el risc de diabetis i de l’11 per cent en el risc de mortalitat, sempre per cada 25 grams més al dia d’oli d’oliva”, ha afegit la segona autora del treball, Carmen Sayón-Oreja.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa