Vadegust
Quant dura l’oli d’oliva un cop obert?

És una pregunta que segur que t’has fet alguna vegada, ja que es troba entre els principals ingredients de la dieta mediterrània: quant de temps dura l’oli d’oliva un cop obert? Segons publica ‘Ok Diario‘, l’oli d’oliva filtrat es pot conservar entre un i dos anys en perfecte estat, sempre i quan no estigui sotmès a altes temperatures o al contacte amb la llum o amb l’aire. Si es tracta d’oli d’oliva verge extra (AOVE), el període de conservació pot arribar als tres anys mantenint les seves propietats intactes.

Segons expliquen els experts, “l’oli d’oliva verge extra no porta data de caducitat, però sí que ha de portar la de consum preferent, que es refereix al temps durant el qual mantindrà els seus atributs i qualitats organolèptiques”. Si es guarda durant massa temps l’oli d’oliva, pot tenir un sabor desagradable i ranci, que es pot transmetre als aliments que es cuinen amb ell. Tenint això en compte, resulta d’especial interès saber quant dura l’oli d’oliva una vegada obert.

El temps que dura en bones condicions a partir del moment en el qual s’obre l’ampolla o la garrafa són sis setmanes aproximadament. Després de cada ús cal mantenir l’envàs tancat ja que si l’oli d’oliva entra en contacte amb l’aire, comença un procés d’oxidació que pot degradar-lo.

Oli d'oliva | Europa Press
Oli d’oliva | Europa Press

Com conservar l’oli d’oliva?

La llum és un dels principals enemics de l’oli d’oliva, així que el primer i més important és guardar-lo en una ampolla opaca. Els envasos de plàstic transparent estan completament prohibits. També cal allunyar l’oli de fonts de calor, com el forn o el radiador. Cal conservar-lo en un lloc sec, fresc i fosc, amb una temperatura i una humitat estables. La temperatura ideal ha d’oscil·lar entre els 18 i els 24 graus.

A això cal sumar la importància de posar-li sempre la tapa després del seu ús perquè si l’oli entra en contacte amb l’aire, pot fer-se malbé.

Com saber si l’oli d’oliva s’ha fet malbé?

Una de les formes més senzilles de saber si l’oli s’ha fet malbé és fixar-se en el seu aspecte ja que el color acostuma a ser estrany i molt poc natural. A més, té una olor i sabor a ranci ja que s’ha anat oxidant a poc a poc. L’olor de l’oli ranci és molt similar al del vernís.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa