Vadegust
L’oli d’oliva verge extra millora la salut en persones amb obesitat

L’Oli d’Oliva Verge Extra (AOVE) millora la salut en persones amb obesitat i prediabetis, segons es desprèn d’un estudi liderat per investigadors de l’Ibima Plataforma Bionand, l’Hospital Regional de Màlaga, la Universitat malaguenya, l’Institut del Greix de Sevilla, i que són també membres del Ciber de diabetis i malalties metabòliques associades (Ciberdem).

Els resultats del recent estudi, publicat a la revista internacional Clinical Nutrition, demostren que prendre AOVE amb alt contingut en els compostos bioactius oleocantal i oleaceina té potencials beneficis per a la salut, han informat des del govern andalús a través d’un comunicat.

Denominat ‘April’, aquest assaig d’intervenció nutricional s’ha realitzat sobre persones amb obesitat i prediabetis i ha consistit en la substitució de l’oli de consum habitual en les seves cases per un oli d’oliva verge amb alt contingut en oleocantal i oleaceina o un oli d’oliva comú (barreja d’oli d’oliva refinat i oli d’oliva verge).

Els resultats de l’estudi mostren que amb tan sols un mes de consum d’oli ric en oleocantal i oleaceina, “sense necessitat de modificar les quantitats d’oli ingerit ni introduir altres canvis en la dieta ni exercici físic, va ser suficient per a induir millores metabòliques com ara pèrdua de pes, disminució de l’índex de massa corporal i de la glucèmia basal”. “Cap d’aquests beneficis es va observar després del consum d’oli d’oliva comú”, han apuntat.

Oli d'oliva | Europa Press
Oli d’oliva | Europa Press

A més, han assenyalat que el consum d’un oli ric en oleocantal i oleaceina “ha demostrat tenir efectes beneficiosos en la salut en augmentar les defenses antioxidants en la sang i reduir els marcadors d’estrès oxidatiu i inflamació”. Aquests processos estan relacionats amb les alteracions metabòliques presents en l’obesitat, com la resistència a la insulina i el dany en cèl·lules clau del pàncrees.

Han explicat que “en disminuir aquests efectes negatius, el consum d’aquesta mena d’oli podria contribuir a prevenir malalties com la diabetis, la síndrome metabòlica, el fetge gras i les malalties cardiovasculars”.

L’investigador d’Ibima-Plataforma Bionand i de l’Hospital Regional de Màlaga Javier Bermúdez ha explicat que “l’oleocantal i la oleaceina són dos tipus particulars de biofenols presents en no totes les varietats d’olives, i a més la seva quantitat difereix segons diversos factors com el tipus de sòl, el règim de pluges i la data de recollida”.

“És necessari aclarir que l’oli d’oliva comú, barreja de refinat i oliva verge, té nivells molt baixos, pràcticament indetectables, d’aquests biofenols, degut precisament al procés industrial de refinament, que els elimina“, ha assenyalat.

Al seu torn, la investigadora d’Ibima-Plataforma Bionand i de la Universitat de Màlaga Yanina Romero ha assenyalat que, “malgrat l’existència d’estudis en models cel·lulars i animals que han demostrat que l’oleocantal i la oleaceina tenen potents efectes anti-inflamatoris i anti-oxidants, pràcticament no s’han investigat en persones”. “Aquest estudi és el primer a valorar l’efecte d’aquests biofenols sobre persones amb obesitat i possible risc de desenvolupar diabetis“, ha incidit.

A tenor d’aquests resultats, el consum d’olis d’oliva verge extra amb un alt contingut en oleocantal i oleaceina “es postula com una nova eina nutricional per a millorar la salut i prevenir el desenvolupament de diabetis en persones amb obesitat i altres factors de risc associats, com la prediabetis”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa