Vadegust
La DO Oli de Mallorca potencia l’Oli Novell

Els oliviticultors mallorquins han fet balanç de 2020 coincidint amb la presentació de l’oli novell, que ja ha estat distribuït per la seva comercialització. Diuen que “aquesta campanya ha estat marcada per la maduració primerenca de l’oliva a causa de la climatologia i, així, la collita s’ha avançat unes setmanes respecte a anys anteriors”.

A més, alguns olivars han patit danys per la tempesta del mes d’agost i altres (principalment a la Serra de Tramuntana) han vist limitada la producció per una plaga coneguda com el corc de capoll. Aquest, per tant, no ha estat un any bo pels oliviticultors de la Serra. A Sóller reconeixen una baixada significativs de la producció. El president de la Cooperativa de Sant Bartomeu, Miquel Gual, ha anunciat que la tafona preveu acabar la feina a finals de desembre i productors tan significats com Can Det, que encara premsa amb el tradicional trull, ja ha acabat la feina per enguany.

Millors han estat els resultats de les plantacions del Pla i Llevant, més joves i més bones de mantenir que les de la Serra.

Ja s’han entrat als establiments inscrits a la DO Oli de Mallorca més de 3.000 tones d’oliva de les varietats emparades sota el segell de qualitat: mallorquina, arbequina, picual i empeltre. Quant al resultat en pes, “s’ha aconseguit una anyada lleugerament inferior a la de la campanya anterior, però de qualitat considerable, amb olis fruitats i equilibrats”.

L’Oli d’enguany llest per distribuir a les botigues | DOP OLI DE MALLORCA

I la feina, per algunes tafones, encara no ha acabat. La xifra definitiva, per tant, la coneixerem d’aquí a unes setmanes.

En qualsevol cas ara el focus es posa en la venda: els olis d’oliva verge extra novells amb Denominació d’Origen Oli de Mallorca d’aquesta campanya 2020-2021 comencen aquests dies a arribar a comerços i establiments de restauració.

A la DO Oli de Mallorca actualment hi ha inscrits més de 700 olivicultors que gestionen més de mig milió d’oliveres arreu l’illa. A més, enguany s’han sumat al segell de qualitat dues noves tafones: Ca n’Axartell i Pedro Gómez, i dues envasadores: Fet a Sóller i Indesinenter.

D’altra banda, la DO Oli de Mallorca ha aportat cinc mil litres d’oli al Banc d’Aliments de Mallorca i a la Creu Roja de Balears a través d’un compromís signat amb la conselleria d’Agricultura i Red Eléctrica Española. És una iniciativa d’aquesta empresa que s’enmarca en el suport a la producció local, en aquesta ocasió, als elaboradors d’oli de la qual també es beneficiaran els usuaris de les dues entitats.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa