Vadegust
Consumir oli d’oliva verge extra en l’embaràs millora la salut dels fills

Consumir oli d’oliva verge extra durant l’embaràs pot fer que els seus beneficis per a la salut travessin la barrera plancentària i arribin fins a la descendència. Així ho conclou un estudi d’un equip de la Facultat de Farmàcia i Ciències de l’Alimentació de la Universitat de Barcelona (UB) i els resultats del qual han estat publicats a la revista ‘Food Chemistry’.

Un estudi en el marc d’un programa de foment de la investigació interna

L’article confirma que les dietes enriquides amb oli d’oliva verge extra poden modificar el contingut en compostos fenòlics de la llet materna i arribar als lactants. El treball, liderat per Maria J. Rodríguez-Lagunas i Anna Vallverdú-Queralt, s’emmarca en un programa de foment de la investigació interna a la UB, una convocatòria competitiva que vol estimular la col·laboració entre grup de recerca i promoure els projectes originals i innovadors amb joves experts com a investigadors principals.

La llet materna, un aliment essencial

La llet materna és la millor font de nutrició pels lactants ja que conté nutrients essencials i també factors bioactius (hormones, anticossos, microorganismes, cèl·lules mare…) i també proporciona molts beneficis a curt i a llarg termini tant per a la mare com al lactant i, en el cas del nounat, redueix la incidència d’infeccions i el risc de malalties metabòliques en el futur. D’altra banda, l’oli d’oliva verge extra és la font principal de greix a la dieta mediterrània però fins ara no se sabia que els seus compostos fenòlics poguessin arribar a ser un component de la llet materna.

Ampolles d'oli d'oliva | Pixabay
Ampolles d’oli d’oliva | Pixabay

Modificar la dieta durant la lactància pot millorar la salut dels fills

El descobriment es va fer en el marc d’aquest treball, després de fer una anàlisi per avaluar qualitativament i quantitativament els nivells de compostos fenòlics i els seus derivats en mostres biològiques tant de rates gestants com de la seva descendència després de sis setmanes d’ingesta diària d’oli d’oliva verge extra. Els resultats van demostrar que els compostos fenòlics de la dieta arriben a la circulació sistèmica de les mares, i es van detectar nombrosos compostos fenòlics i els seus derivats a la llet materna.

Curiosament, també cal destacar que alguns compostos fenòlics o els seus metabòlits han estat detectats en concentracions més altes al plasma de la descendència que al de les mares. Fins ara, els estudis havien descrit que la composició de la llet materna podia veure’s afectada per factors biològics i ambientals, com ara la dieta. És per això que les intervencions nutricionals durant l’embaràs i la lactància poden tenir efectes en la qualitat de la llet i la salut de la descendència. Així, aquest nou estudi aporta nova informació en aquest sentit, especialment pel que fa a l’oli d’oliva verge extra i als compostos fenòlics.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa