Vadegust
Barcelona acull el 1r OliFest DOP Terra Alta

El Consell Regulador de la Denominació d’Origen Protegida Oli Terra Alta celebrarà a Barcelona el pròxim 31 de maig la 1a edició de l’Olifest DOP Terra Alta, una trobada entre productors, comunicadors, xefs i científics per a donar a conèixer la versatilitat, les qualitats úniques i les virtuts d’aquest producte tant a la cuina, com també per a la nostra salut. 

L’Antiga Fàbrica DAMM (Barcelona) serà l’escenari escollit per a celebrar el que pretén ser també una autèntica festa de l’oli elaborat a la Terra Alta. Un oli d’oliva verge extra amb unes peculiaritats que el fan absolutament únic. “Amb aquest esdeveniment, volem donar a conèixer a tothom, l’excel·lent oli de la nostra comarca, un oli únic tant per a la cuina com per a la nostra salut, no en va, és ric en polifenols i antioxidants, el que fa que es conservi molt millor que altres olis”, ha recordat el president de la DOP Oli Terra Alta, Josep Pere Colat.

I és què, l’oli d’oliva verge extra de la DOP Terra Alta és únic, ja que s’elabora amb el fruit d’oliveres de la varietat empeltre, que només es conreen a la comarca de la Terra Alta (on es concentra l’11% de la producció mundial), així com a la vall de l’Ebre, Castelló i Balears. Una varietat rústica, però molt valorada i preuada a la taula, per donar olis que en verd són potents, però que una vegada maduren, es tornen dolços i molt versàtils.

Cuina en directe i conferències

Aquest primer Olifest DOP Oli Terra Alta s’inaugurarà amb les paraules del president de la DOP, Josep Pere Colat; i amb el suport del director general d’Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia de la Generalitat de Catalunya, Joan Godia.

La cuina en directe serà, però, la gran protagonista de l’acte. Dos showcookings demostraran sobre l’escenari les virtuts i polivalència a la cuina dels olis d’oliva verge extra de la DOP. Els encarregats de demostrar-ho seran els xefs Rafel Múria (Quatre Molins *), i Ada Parellada (Semproniana). El primer demostrarà que l’Oli DOP Terra Alta és ideal per a la cuina d’avantguarda, mentre que la xef barcelonina farà el mateix però aplicat a la cuina tradicional.

Un cuiner prepara un plat amb oli DOP Terra Alta | Cedida

Entremig, una suculenta i nutritiva taula rodona on el director de la Fundació Alícia, Toni Massanés, parlarà de l’oli d’oliva i salut; mentre que la periodista i comunicadora Carme Gasull obrirà el debat sobre la comunicació, els prescriptors i la premsa de l’oli. 

Finalment, Jordi Rius, membre del Panel de Tast Oficial d’Olis Verges de Catalunya explicarà com funciona un Panel de Tast i quina és la seva funció per a determinar si un oli és o no un verge extra. 

El certamen es tancarà amb una degustació de plats elaborats per Ada Parellada, un tastet amenitzat per l’actuació musical del cantautor Joan Rovira. 

Una DOP jove, petita però amb caràcter

La DOP Oli Terra Alta és una Denominació d’Origen Protegida relativament jove, nascuda oficialment l’any 2005. En l’actualitat, està formada per una vintena d’empreses comercialitzadores d’oli d’oliva verge extra que posen al mercat al voltant de 40 marques d’oli, principalment de la varietat empeltre, tot i que a la DOP també es conreen altres varietats com ara la morruda, la farga i l’arbequina.

El 20% de la producció de l’oli de la Terra Alta es destina a l’exportació, mentre que la resta es dedica principalment al consum local. De fet, l’OOVE de la Terra Alta és considerat un oli molt gastronòmic. Cuineres i cuiners, pastisseres i pastissers, i prestigiosos professionals de la cuina catalana reconeixen aquest ingredient com una matèria primera de gran valor que aporta caràcter als seus plats i elaboracions culinàries.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa