Vadegust
Vinagre de mel, un condiment estrictament català

“És un producte que es troba bàsicament a Catalunya i que es fa amb dues fermentacions”, explica a Vadegust una treballadora de l’Apícola Rossend Margalef, Tatiana Rodríguez. Concretament, en aquest negoci tarragoní fan un vinagre a partir de la mel de la flor de taronger, que aporta un sabor cítric al producte.

Antigament, a Catalunya, l’ús de la mel per a la transformació en tota mena de productes era molt estesa. De fet, els encarregats de popularitzar els beneficis i les qualitats de la mel van ser els monjos dels monestirs d’arreu del país, que, fins i tot, van arribar a elaborar-ne vinagre.

Exterior de l’Apícola Rossend Margalef | Facebook Apícola Rossend Margalef

El vinagre de mel és un líquid groguenc i dens, que és elaborat artesanalment a partir de l’aiguamel. Té un gust suau i aromàtic, i és un subproducte que s’obté després de la fermentació del vi de mel. Aquest vi de mel es produeix a través de la fermentació d’una barreja d’aigua i mel, on els sucres del most es transformen en alcohol gràcies a l’acció dels llevats. El vinagre de mel s’elabora amb el “mètode lent”, que implica un procés de diferents destil·lacions. Un cop finalitzat aquest procés, el vinagre es diposita en botes de roure, on adquireix les característiques organolèptiques desitjades. Totes les propietats de la mel es conserven en el vinagre, ja que l’únic element que experimenta una transformació durant el procés d’elaboració és el sucre.

Tal com expliquen des de la cooperativa Rossend, el vinagre de mel és un producte ideal per condimentar els menjars, ja que és molt aromàtic i té unes lleugeres notes dolces, que realcen el sabor dels aliments. “Es pot obtenir a través d’una doble fermentació de la mel, o també podem obtenir-lo a partir d’una barreja de vinagre, mel i aigua”, aclareixen des de la cooperativa.

Vinagre de mel de l’Apícola Rossend Margalef | Facebook Apícola Rossend Margalef

El vinagre de mel és, en aquests moments, un producte apreciat entre els sibarites perquè no es tracta ni d’un producte típic ni popular. Durant el confinament, la marca de torrons i mel Alemany va treure el mercat un producte que beu del llegat de la tradició de donar mil usos a la mels dels monestirs i que posa en valor el cultiu de les nostres terres. Es tracta d’un vinagre fet de poma ecològica de Lleida i mel d’espígol. L’elaboració d’aquest producte s’ha fet de forma artesanal entre tres empreses familiars lleidatanes amb l’objectiu de promocionar els productors de proximitat del territori. El vinagre de mel i poma d’Alemany compta amb la participació de Vinagres Badia i Cal Valls, que han unit forces per apropar tres productes de la terra locals i donar així visibilitat als productes de Ponent.

En definitiva, el vinagre de mel és un producte que encara no ha arribat als fogons diaris, però que la seva delicadesa i connexió amb el territori fan que sigui mereixedor d’estar entre els productes gourmets dels nostres rebostos.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa