Vadegust
La somalla, un embotit de queixalada 

Quan parlem de menjar ambulant, hi ha dues coses que acostumen a tornar boig a tots els menuts: els bastonets de forner i les secallones. Devorar aquest embotit a mossegades deu ser un dels grans plaers del paladar i també un dels petits pecats d’anar passejant carrer amunt i avall envoltat de paradetes de mercat.

La secallona, com totes les coses bones, té el seu germà gran que és la somalla. La somalla és un embotit elaborat amb la carn magra del porc i típica de les comarques del Lluçanès i d’Osona. “Com la majoria d’embotits, la somalla va néixer a l’època de les matances del porc per estirar més els productes frescos. Es tracta d’una botifarra deixada assecar”, puntualitza en declaracions a Vadegust el propietari de la carnisseria Saborit, Josep M.Saborit.

La carnisseria Saborit fa més de trenta anys que elabora artesanalment al seu obrador aquest embotit, concretament des de l’any 1989 que va obrir les portes al públic de Calldetenes (Osona). “A la comarca hi ha molta gent que prefereix comprar la somalla en comptes del fuet perquè consideren que es tracta d’un producte més artesà”, explica Saborit, tot recordant que aquest embotit no s’acostuma a produir a les fàbriques ni les grans indústries. 

La somalla, per tant, és un producte que continua sent força popular a aquestes terres. El propietari de la Xarcuteria Roca (Vic), Jordi Roca, també comenta, a aquest diari, que es tracta d’un embotit que sempre té sortida i que no té una estacionalitat marcada. “Més o menys sempre va sortint i té una demanda molt variada”, afegeix Roca. 

Somalles amb pa amb tomàquet | Xarxa Productes de la Terra

La somalla, tal com detallen tots dos productors, només consisteix a deixar assecar la carn de botifarra i que quan s’asseca puja el sabor de la carn i el pebre. “Normalment, la gent la prefereix com més crua millor. Nosaltres diem que és un producte que es menja tendra i que es pot trencar amb les mans perquè té una consistència molt tova”, continua Saborit. 

Somalla, un nom amb raons etimològiques

Una de les característiques de la somalla és que el seu nom respon a raons etimològiques. De fet, segons el diccionari català, “somall” significa “mig pansit” o a “mig assecat”. I és que la somalla és en essència això: un estil de botifarra allargada que recorda al fuet, però que no necessita ganivet per menjar-se. 

D’altra banda, un dels punts que distingeixen la somalla d’altres embotits és que sempre està recoberta per budell natural. Es diu que el budell és un dels principals responsables del sabor d’aquest producte i també el símbol identificatiu que el distingeix d’entre els embotits processats. 

La somalla, com la majoria dels embotits, es tracta d’un producte d’elevat valor energètic i que té molts fanàtics gràcies al seu sabor intens i perquè és un dels acompanyants estrella del pa amb tomàquet. La somalla, en comparació els fuets processats, és molt més saludable, ja que la majoria de la seva elaboració continua seguint processos manuals. Tot i això, els nutricionistes acostumen a recomanar menjar qualsevol embotit carni amb moderació a causa de l’alt contingut en greix i sal que tenen. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa