Catalunya és un territori de sucar pa i de pa amb oli i tomàquet. De fet, el pa és un dels productes més presents a les taules i dels que sempre en fa falta més. És per això, tal com expliquen des del portal Gastroteca a Vadegust, que van crear la Ruta fornera.
Es tracta d’una ruta que assenyala alguns forns històrics com a paradigma dels diferents paisatges panarres del país, per subratllar la importància de l’ofici artesanal i de les varietats tradicionals de blat i de processos de fermentació. “El pa és un producte molt arrelat a la nostra història i que defineix la nostra identitat gastronòmica”, remarquen des del portal gastronòmic.
El Forn Cal Mosso
L’objectiu de la creació d’aquesta ruta ha estat posar en valor la feina ben feta dins del món forner i també oferir un espai que serveixi com a guia per aquells amants de la tradició i el pa. De fet, a Catalunya hi ha un gran nombre de forns centenaris on els llevats es treballen de sol a sol pels mestres forners, hereus d’un llarg llinatge d’artesans. Aquest és el cas del Forn Cal Mosso de Vilassar de Dalt, on la sisena generació continua tractant el producte amb el mateix amor i passió amb la que ho feien els seus avantpassats. “No només creiem en el nostre producte i treballem per oferir la màxima qualitat els clients, sinó que ens interessa la història familiar. Tenim tota la història del forn documentada”, comenta a aquest diari Anna Galceran, actual propietària del negoci, juntament amb el seu germà Andreu.

Cal Mosso és un forn familiar que des del 1838 pasta i forneja a la llenya pa per als veïns del municipi. Actualment, ofereixen una extensa varietat de pa fet amb farines de proximitat i ecològiques, com són el kamut, el sègol, l’espelta integral i el fajol. “A banda de treballar pans amb fermentacions molt llargues també cuidem la nostra pastisseria i brioixeria, ja que tot s’elabora artesanalment”, destaca Galceran.
De fet, la qualitat del pa de pagès de Cal Mosso està reconeguda per la IGP pa de pagès català que l’any 2021 el va considerar ell millor pa de pagès del territori, i també el seu tortell de reis va rebre el premi Millor Tortell de Reis de l’Obra Social Ernest Verdaguer.
El Forn Cal Badejo
“Som la novena generació i treballem per preservar els valors del pa i tancar cercles”. Així ho explica Montse Vidal de Cal Badejo, un forn que regenta al Vendrell des de l’any 1793. Jaume Ribas n’és l’actual forner i ha après a estimar aquest ofici perquè en el seu record hi ha la seva família, la farina empolsimant els espais i l’olor de pa acabat de coure.

Per a Vidal, un dels reptes més grans del seu obrador és oferir un pa d’alta qualitat, però que tingui consciència i responsabilitat amb la tradició del territori. “Promovem les llavors antigues i comprem als productors locals. Elaborem amb allò que ens ofereix l’entorn més proper, per així oferir un producte amb arrels i que cuida la terra i també la nostra tradició”, conclou la vendrellenca de Cal Badejo.
Sigui com sigui, la Ruta fornera ens brinda un itinerari que no deixa indiferents els panarres i ens parla de bon pa, fet amb consciència, fermentacions com les d’abans i matèries primeres de proximitat.