“Som els principals productors de poma de Catalunya, però el nostre problema és que no estem fent un treball de màrqueting”, explica Josep Maria Lahuerta a Vadegust. Aquest agricultor és el responsable de l’empresa familiar l’Horta de Barbens que el 2017 va guanyar el Premi del tast dels consumidors a la Millor Poma Golden. L’Horta Barbens disposa de 35 hectàrees de fruita, 25 d’elles de poma Golden.
Segons Lahuerta, els camps de la comarca de l’Urgell, que estan situats a la plana de Lleida i són les terres on es produeixen la majoria de les pomes, tenen unes condicions úniques per aconseguir una bona producció de poma. “Tenim un microclima únic gràcies a la marinada que ens ve del mar i també de les temperatures més baixes que registrem a l’hivern. Això fa que les pomes siguin molt dures i crocants, i també estiguin plenes de frescor”, justifica el productor.
Per això, tant el Pla d’Urgell i les comarques lleidatanes són reconegudes per les seves plantacions de poma, sent una de les grans productores d’aquesta fruita de l’àmbit europeu. La zona beu d’un llegat cultural basat en la feina del camp, que garanteix una poma d’alta qualitat, fresca, autèntica. De fet, tal com explica una enginyera agrònoma de la comarca, la poma va ser el primer cultiu d’extensiu que es va introduir al territori. “Actualment, la poma significa aproximadament un 20% de la producció total de fruita que es cultiva a les terres lleidatanes, ja que la fruita d’os ha agafat molt de pes perquè es tracta de varietats més primerenques”, detalla.

Concretament, la poma va introduir-se a la demarcació de Lleida al segle XI, però no va ser fins als anys 1960 que aquesta fruita dolça va prendre rellevància al territori, a conseqüència de l’expansió de la fructicultura a Lleida, i també de l’entrada el 1986 a la Comunitat Econòmica Europea (CEE), que va permetre tecnificar el sector.
La producció de pomes a Lleida està formada per diverses varietats, però hi predominen les dels grups Gala, Delicious, Golden, Granny Smith i Reineta, que es completen amb altres varietats menys destacades com són les dels grups Elstar, Braeburn, Jonagold o Fuji. En aquest sentit, la collita de pomes acostuma a començar a mitjans d’agost per a la varietat Gala, al setembre per a les varietats Golden i Red Delicious, i entre mitjans i finals d’octubre per a la Granny Smith.
“La poma de Lleida és la més saborosa del territori perquè la climatologia fa que els arbres hagin de posar més energia als seus fruits, donant-los un sabor més ric”, afegeix Lahuerta, qui recorda que aquest any a causa de les glaçades potser un 30% de la producció es veurà afectada.
Actualment, el col·lectiu de productors de poma de la Plana d’Urgell treballa per oferir productes d’alta qualitat i amb una traçabilitat regulada que permeti seguir tot el procés de les pomes, des del seu origen.