Vadegust
La pasta seca de Caldes, més de tres segles d’història

La bona pasta no sempre ha d’anar acompanyada d’una bolonyesa o fer-se en terres italianes. A Catalunya, concretament a Caldes de Montbui, just al costat de l’església de Santa Maria, hi ha un portal amb un senyal gegant en forma de galet que dona la benvinguda a un llegat que des del 1700 elabora pasta seca al municipi.

Fa més de nou generacions que des del centre de la vila fem pasta amb les aigües termals del municipi”, explica Alessandro Cafiero, el director general de Pastes Sanmartí, a Vadegust. A aquesta empresa se la coneix com “els fideuers de Caldes” i van ser els pioners en la fabricació de pasta en tot el territori català i, probablement, de l’italià. “Encara mantenim la tradició familiar i tot el procés de fabricació és 100% manual, fins i tot l’assecatge el fem amb armaris de fusta, com es feia antigament”, explica Cafiero.

Pasta Sanmarti | Instagram @pastasanmarti

A Pastes Sanmartí s’elabora el producte amb sèmola de blat dur, de la varietat ambar durum, i aigua termal de Caldes de Montbui, i té el reconeixement oficial de la Cambra de Comerç de Barcelona pels seus tres segles d’existència. La fàbrica de pasta es pot visitar i veure com s’emmagatzemen en estanteries els fideus, els espaguetis i altres tipus de productes fets amb sèmola per aconseguir-ne el punt d’assecat òptim.

“Antigament, els agricultors portaven la seva farina per moldre aquí, a la plaça del poble, i és d’aquesta tradició d’on va néixer la fàbrica de pasta seca: de la necessitat de transformar el producte que es produïa a les terres locals”, recorda Cafiero, fent una mirada al passat de la vila. Tot i que han passat més de 320 anys des del naixement d’aquest obrador de pasta, segons els seus treballadors, l’essència “del procés, artesanal i costós d’elaboració, i de l’assecatge, encara es manté com el primer dia, feta en armaris de fusta, que té una durada de 48 hores de repòs”.

A banda del seu recorregut històric, la pasta seca de Caldes de Montbui, fent honor al “poble que bull”, s’utilitza per fer els tradicionals fideus a la cassola o l’escudella del municipi. Un plat típic de la festivitat catalana que agafa més entitat quan es fa amb la pasta de sopa de Sanmartí.

Un plat de pasta fet amb pasta Sanmarti | Instagram @pastasanmarti

Recepta dels fideus a la cassola amb pasta seca de Caldes

Ingredients
Costella de porc
Salsitxes
Mongetes al ganxet
Alls
Ceba de Figueres
Tomàquet
Pèsols
Conyac
1/2 kg de fideus pastes Sanmartí

Pas a pas

  • Fem el brou amb l’aigua de les mongetes del ganxet amb aigua termal.
  • Daurem i saltegem les costelles de porc i salsitxes de porc i reservem.
  • Fem el sofregit amb l’all trinxat, després la ceba i el pebrot, i quan està daurat li afegim el tomàquet.
  • Afegim les patates estan mig cuites, afegim la pasta i la resta de brou i que segueixi la cocció.
  • Els últims deu minuts afegim els pèsols, la carn i acabem de coure.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa