Vadegust
Els panellets del 2021, més sans; i els pastissers, més optimistes

Els panellets són uns dels dolços catalans de moda a la tardor, i a les vigílies de la Castanyada els aparadors de les pastisseries s’omplen d’ells. Tal com explica a Vadegust el pastisser Enric Prats (propietari del Forn dels Banys de la Garriga), al seu obrador fa dies que elaboren i venen panellets: “Com sempre els que tenen més èxit són els de pinyons”, diu. 

Aquesta afirmació la comparteixen des del Gremi de Pastissers de Barcelona, que calculen que tres de cada quatre panellets venuts són de pinyons. Per tant, enguany preveuen que el panellet més popular sigui el d’aquest fruit sec, seguit del d’ametlla, de coco, el bolet (massapà flamejat), el de castanya i el de cafè. Tot i això, des del Gremi asseguren que cada cop hi ha més pastissers que fan les seves pròpies propostes de panellets. “Veurem molts panellets coberts de xocolata, amb sabors de fruita com de pera, gerds, cítrics, de lemon pie, de figues o amb formes vinculades a Halloween”, afirmen. Per exemple, l’escola i pastisseria de David Ortuño, l’Atelier de Barcelona, ha creat uns panellets cúbics amb l’objectiu que els dolços es fornegin per tots els costats, de la mateixa manera. 

A més, aquest 2021 també seran tendència les receptes de panellets més healthy. Seguint els hàbits de consum de la població, que dia rere dia busca productes més naturals i sans, alguns pastissers han decidit reduir l’alta dosi de sucre que contenien les versions tradicionals. 

Els panellets són uns dolços petits, generalment rodons, fets amb massa de sucre, ametlla i ous. Sovint les receptes casolanes hi afegeixen patata o moniato per lligar la massa amb més facilitat i per raons econòmiques. Per això, és difícil superar els panellets fets a les pastisseries artesanals, on la base feta de massapà és la protagonista del dolç. 

Imatge d’una safata de panellets de pinyons a Fa Pastisseria de Lleida, el 28 d’octubre del 2020. (Horitzontal)

Les previsions de vendes de panellets artesans aquesta temporada són molt optimistes. De fet, des del Gremi preveuen recuperar les xifres d’abans de la pandèmia. “La celebració de Tots Sants de l’any passat va estar marcada per les mesures restrictives de la Covid-19. Ara que ni la mobilitat ni les trobades estan restringides, les vendes patiran menys estralls”, vaticinen des de l’entitat.   

En aquesta línia, el president del Gremi, Elies Miró, assegura que el sector respira optimisme. “Serà la primera diada sense cap restricció des del Nadal de 2019. Hi ha moltes ganes de trobar-se i celebrar, acompanyades d’una renovada valorització del producte artesanal i de proximitat”.  Tanmateix, Miró posa èmfasi en el fet que “no es tracta d’una recuperació regular, perquè hi ha zones, com passa a la ciutat de Barcelona, on molts negocis encara estant afectats per la falta de turisme”. 

Sigui com sigui, des del Gremi calculen que durant els quinze dies vinents (temporada que dura la Castanyada) es vendran aproximadament uns 250.000 quilos de panellets artesans a tot Catalunya. “El fet que Tots Sants caigui en dilluns facilitarà els desplaçaments a segones residències i alhora beneficiarà les pastisseries de fora de les grans ciutats”, conclou l’entitat barcelonina. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa