Vadegust
Les Aromes de Rupit, un digestiu de muntanya

“El meu pare va adquirir la marca de les Aromes de Rupit durant la dècada dels quaranta i, des d’aleshores, fem aquest destil·lat”, explica Faustí Bosch, el gerent de Ratafia Bosch (Sant Quirze de Besora), a Vadegust. La història d’aquesta destil·leria, de cinc generacions, va començar a les Valls de Camprodon, quan Anna Peroliu va popularitzar la seva ratafia. L’any 1892 va néixer Ratafia Bosch i també la destil·leria, on actualment es fabriquen les ratafies, les Aromes de Rupit i altres destil·lats. 

Segons assenyalen des de Ratafia Bosch, un dels grans secrets per aconseguir que els productes alcohòlics conservin el sabor tradicional és la seva seu, la destil·leria, ja que ha conservat “amb cura” les històriques instal·lacions al llarg dels anys. “Les Aromes de Rupit són el digestiu que ha fet famós aquest poble de muntanya. Es tracta d’un licor d’herbes on hi ha molta presència de la menta”, detalla Bosch. 

La destil·leria centenària Ratafia Bosch s’ha encarregat de preservar l’autenticitat i la tradició dels macerats i destil·lats d’herbes, gràcies a l’aplicació dels mètodes ancestrals. “Treballem amb productes de la terra, fent manualment tots els treballs i deixant reposar els productes en botes de roure”, indiquen des del negoci. L’empresa pertany a la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Ratafia Catalana i forma part dels col·lectius Osona Terra i Tasta’ns.

Ampolla d’Aromes de Rupit | ratafiabosch.cat

En aquest sentit, l’origen de les Aromes de Rupit es troba estretament vinculat a les maceracions de fruites i d’herbes naturals del Pirineu català i la Catalunya Central, i la seva continuïtat en el temps ha quedat en mans d’aquesta destil·leria osonenca. Es tracta d’una beguda destil·lada de color verdós amb una graduació de 24º, feta a partir d’herbes aromàtiques i fruits amb propietats estomacals. Dins de la seva composició destaquen la menta i la taronja, que ofereixen un contrast gustatiu i un sabor afruitat amb un final refrescant. Per això, és un digestiu que normalment es pren després de dinar, per afavorir el fet de pair els àpats o per acompanyar les postres. 

Els ingredients principals de les Aromes de Rupit són les herbes aromàtiques, l’aigua, el sucre i l’alcohol. Per elaborar-les se segueix un procés artesanal de destil·lació, on s’hi afegeix alcohol amb aigua i sucre, i després es filtra. ‘A

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa