Vadegust
L’arròs de Sant Esteve, un plat d’aprofitament

L’arròs de Sant Esteve és un arròs d’aprofitament que fan per alguns llocs del Barcelonès i el Garraf. Com que per Nadal hi ha costum de fer gall o capó rostit i, a vegades, en sobra, a l’endemà fan amb aquestes sobralles un arròs, que només porta la carn del gall i un sofregit de ceba i tomàquet. Ha de quedar melós o lleugerament caldós i, com tots els arrossos, és plat de cullera. Segons diu Joan Amades en el Costumari català, abans, a Barcelona, en deien ‘arròs de la catedral’, no sabem per què:

Generalment, avui, hom es llevava tard. Gairebé no s’esmorzava, i hom anava a prendre el sol, tot passejant, per la muralla, més per la de terra que per la de mar. Hom dinava tard. Era de consuetud fer arròs de la catedral, aprofitant les restes del rostit del dia d’ahir. La major part del dinar estava formada per escorrialles del de Nadal, reforçades amb quelcom més quan no bastaven. Hom tenia molt de goig de poder reunir com més gent millor al voltant de la taula. Hom no convidava únicament parents, com ahir; el convit es feia extensiu a amics i gent preferida. Fou corrent que els padrins convidessin a dinar llurs fillols. A la tarda hom no sortia. Hom feia tertúlia i la gent s’entretenia jugant i conversant. Era, però, molt freqüent de sortir a estirar les cames cap al tard, amb el pretext d’acompanyar algun dels convidats a casa seva.

Arròs de Sant Esteve

Ingredients: 250 g d’arròs, restes del gall o el capó de Nadal, 1 ceba, 2 tomàquets madures, oli i sal.

Preparació: abans de tot esbocinarem la carn del gall i, en acabant, pelarem i trinxarem la ceba. Seguidament pelarem i picolarem les tomaques. En estar tot preparat posarem un raig d’oli en una cassola de terrissa i la deixarem al foc, més aviat fluix. Quan l’oli serà calent hi posarem la ceba i la sofregirem. La remenarem amb la cullera de fusta i, quan agafarà una mica de color, hi afegirem la tomaca i la sofregirem també. Ho remenarem ara i adés i, en estar tot confitat, hi posarem la carn. Hi farem unes remenades, hi afegirem aigua (tres tasses o tres tasses i mitja per cada una d’arròs, segons que ho voldrem més espés o més clar) i apujarem el foc. Ho salarem i, en alçar el bull, hi posarem l’arròs, ho remenarem i, en tornar a alçar el bull, ho deixarem bullir a foc més aviat fortet. Al cap de vuit o deu minuts rebaixarem la flama i ho deixarem bullir a foc suau. En arribar als quinze minuts d’ebullició, quan l’arròs serà cuit i melós (o lleugerament caldós), ho traurem del foc i ho escudellarem perquè no ontinuï la cocció.

Variants: hi podem sofregir uns alls o una llesca de cansalada trinxada. Ho podem fer amb brou de gallina o de pollastre.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa