La sopa blanca és una sopa bullida, una sopa de pescadors típica del Garraf, amb peix blanc, molla de pa blanc i una morterada d’allioli, el qual, barrejat amb el brou, també fa blanc, de manera que, a l’hora de posar-li un nom, el de sopa blanca degué ser gairebé inevitable. Es pot fer amb peix de roca, però la versió més usual és la que es prepara amb una bona orada (o dues de mitjanes).

Els pescadors la fan en un calder posat sobre un fogonet de gas (abans de pedra, amb llenya o carbó), però a terra, com és natural, la podem fer sobre un foc qualsevol i en la primera olla que trobem, perquè segur que això no canviarà gens el resultat final. És plat que fa una mica de festa, perquè els pescadors, vostés ja ho saben, no es queden mai per a ells els peixos de tall, que són els que es pagaran ben cars a la subhasta.

Sopa blanca

Ingredients: 1 orada d’1 quilo o quilo i mig, 150 g de molla de pa, 1 morterada d’allioli i sal.

Preparació: en primer lloc esmocarem l’orada (sense escapçar-la), la posarem en una olla, la cobrirem amb aigua i ho deixarem al foc. En alçar el bull rebaixarem la flama i ho deixarem bullir a foc suau. Al cap d’un quart d’hora apagarem el foc, en traurem l’orada, la deixarem refredar una mica i n’esmollarem la carn. En acabant tornarem a encendre el foc, hi afegirem la molla de pa i ho salarem. En alçar el bull rebaixarem la flama i ho deixarem bullir a foc suau. Ho remenarem per tal que es desfaça el pa, amb la cullera de fusta i, al cap d’uns quinze minuts, en estar el pa ben desfet, traurem l’olla del foc i hi afegirem l’allioli i la carn de l’orada. Tot seguit ho remenarem ben remenat, ho escudellarem i ho traurem a taula. No ha de quedar gaire espessa, ni tampoc gaire clara.

Variants: ho podem fer amb peix de roca.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa