Vadegust
La Sobirana, l’arrelament del llegat ratafiare 

“Tot va començar pel desig de trobar una resposta a la nostra vida de militància, que havia estat sempre força vinculada al món dels alcohols i l’autogestió”, explica un dels socis fundadors de La Sobirana, Ernest Morell, a Vadegust

La Sobirana és una cooperativa de treball que va néixer l’any 2018 a Santa Coloma de Farners, un municipi amb tradició d’elaboració de ratafies casolanes. “Vam detectar que, tot i ser un municipi productor de ratafies, la seva fabricació es feia en obradors d’altres llocs”, comenta Morell, destacant que un dels objectius primordials de la iniciativa ha estat brindar un obrador professional a la població, amb l’objectiu que “les ratafies s’elaborin i s’embotellin a Santa Coloma de Farners”.

En aquest sentit, des de La Sobirana treballen per transmetre i recuperar la cultura local vinculada al món de la ratafia i dels licors casolans. “Som elaboradors de les ratafies i licors de Santa Coloma de Farners, com La Penjada -primera ratafia cooperativa- i El Penjat -licor de taronja que recupera una recepta oblidada-. També elaborem licors per a altres projectes i compartim el nostre obrador”, assenyalen des de la cooperativa.

Amb l’afany de transmetre el llegat cultural de la població, als seus inicis La Sobirana només oferia activitats guiades per apropar al públic a la cultura gastronòmica al voltant dels licors: els tastos maridats de ratafies d’autor i productes de proximitat del municipi, les rutes pel nucli antic de Santa Coloma de Farners per explicar la vinculació de la vila amb el licor, o els tallers d’elaboració de ratafia, que abans s’organitzaven des de la Confraria de la Ratafia i que ara es fan col·laborativament. 

Ernest Morell, Pau Pujol i Pau Torra, fundadors de La Sobirana | Facebook La Sobirana Coooperativa
Ernest Morell, Pau Pujol i Pau Torra són els fundadors de La Sobirana | Facebook La Sobirana Coooperativa

La Sobirana, en creixement

Després al projecte va sumar-se l’obrador professional. Aquest s’ha convertit en un referent del món ratafiaire farnesenc i ha donat la possibilitat de comercialitzar una ratafia elaborada a la capital de la Selva. L’obradora també vol ser una oportunitat per visibilitzar l’economia social i solidària a la comarca. “Volem convertir l’obrador en un lloc de trobada del moviment cooperatiu a casa nostra. Fer possible un obrador cooperatiu de ratafies”, detalla Morell.

La Sobirana, que va néixer amb el somni de fugir d’un món de feines precaritzades i sense prou implicació social dels seus tres fundadors -Ernest Morell, Pau Pujol i Pau Torra-, ara ja s’ha convertit amb una iniciativa de pes dins del món social i solidari. Un projecte que ha servit per recuperar i donar valor a una de les tradicions més nostrades de la cultura catalana: la producció de destil·lats. De fet, aquest projecte va endavant i, recentment, a la cooperativa s’hi han afegit dos nous membres, i es preveu la seva futura incorporació com a socis. 

Ara mateix, a La Sobirana es poden comprar els productes pioners i més antics de la cooperativa (la ratafia La Penjada i el licor de taronja El Penjat) i noves incorporacions com són la ratafia Liró, la ratafia Corriols, la ratafia Clàssica, la ratafia de Nou Verda, licor d’aranyons Nyons i el licor de vi de nous. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa