Xordons. D’aquesta manera s’anomenen els gerds silvestres a l’Alta Ribagorça, amb els quals es fa una deliciosa melmelada, aclamada des de fa anys a França i cada cop més valorada per la gastronomia catalana.

“La meva àvia va començar a oferir la melmelada de xordons als hostes durant els esmorzars de la casa rural”, explica a Vadegust Laura Farrero, fundadora de Melmelades El Tupinet Vall de Boí i propietària de Casa Carlà i Casa Ferri (Erill la Vall). Farrero produeix melmelades de gerdons de manera professional des que el Departament d’Agricultura va proposar-los cultivar a les seves terres una classe de gerds silvestres francesos. “Els cultius van tenir tant èxit que vam especialitzar-nos en la producció d’aquest tipus de melmelada”, diu Farrero, aclarint que no només es dedica a la comercialització de confitures, ja que “a l’alta muntanya has de tenir almenys set feines per viure” .

Les persones grans de l’Alta Ribargorça recorden que quan eren menuts sortien al bosc a collir gerdons per fer-ne melmelades. Com que se’n trobaven pocs, petits i el sucre era un producte car, només es feien pots d’aquest dolç per a consum propi. Ara, hi ha diversos artesans ribagorçans que produeixen melmelada de gerdons en grans quantitats, gràcies a la varietat de gerds que va introduir el Departament d’Agricultura a la comarca fa uns deu anys i que s’ha adaptat amb èxit al medi.

Gerds | Pixabay

“Els xordons necessiten el fred de les nostres terres per créixer”, reivindica Farrero, que se sent orgullosa de les seves melmelades perquè són tan naturals com les que produïa la seva mare als anys vuitanta. És per això que les confitures fetes amb gerds són molt populars a la zona del Pirineu i formen part de la cuina d’aprofitament tradicional d’aquestes terres d’alta muntanya.

“La melmelada de gerds acostuma a agradar a la gent perquè té un toc més àcid que les altres i serveix per acompanyar tant dolços com salats. Marida bé amb una mica de foie com amb un iogurt”, diu a Vadegust Núria Rosell, la propietària de Cal Casal, una botiga que fabrica confitures de moltes varietats a la localitat d’Ossera, situada al Prepirineu. Rosell fa uns vint anys que produeix melmelada de gerdons i explica que és l’elaboració amb més sortida de la seva botiga.

La melmelada de xordons s’elabora quan aquests fruits del bosc són ben madurs. Per fer-la es posen els gerds a fer xup-xup amb aigua i sucre (per assegurar-ne la conservació). Quan els gerds agafen una consistència gelatinosa, s’embotellen dins d’un recipient que es deixa bullir en una olla. El color d’aquesta melmelada és d’un vermell intens i té la textura ideal per empastifar unes torrades al matí. Com diu Rosell, aquesta confitura és l’escollida per tots aquells amants del dolç. Perquè no enfarfega ni emmascara els plats, sinó que els sofistica.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa