agraph -->

Si hi ha una cosa que mai falta als pobles del territori català són les coques dolces. N’hi ha tantes com cases, tradicions i pastisseries. Però la majoria que s’han fet famoses entre els amats dels pastissos són les que homenatgen el seu lloc de naixement. Com és el cas de la Coca de Llavaneres, la de Sarroca, la de la Cerdanya o la de Perafort, entre altres.

La paraula ‘coca’ ve del mot ‘kok’ del fràncic (de l’època de l’Imperi Carolingi), té les mateixes arrels que ‘cake’ o ‘kuchen’ i serveix per definir qualsevol base de massa de farina pastada i cuita, de forma ovalada o allargada, en la qual s’hi afegeixen diversos ingredients. És per això que de coques en podem trobar tantes variacions com pobles. Avui, parlarem de la Coca de Farners, original de la capital de la comarca de la Selva (Santa Coloma de Farners), que està situada al centre d’aquesta entre la plana i les muntanyes de Les Guilleries.

“Aquesta coca ens agrada molt. Com que té la ‘iema’ (rovell) torradeta és molt llaminera o gormanda, com diríem aquí”, explica a Vadegust Josep Masferrer, un veí de Santa Coloma de Farners. Ell recorda que quan era petit gaudia menjant-la i sempre que podia en demanava. La Coca de Farners la va inventar la pastisseria Trias. L’any 1908 Joaquim Trias va fundar al cor de Santa Coloma de Farners la seva pastisseria, al número 45 del carrer Centre. Des d’aquest local va començar el negoci de galetes Trias, que ha fet famosa la família arreu. Però aquest llinatge de pastissers no només ha inventat les populars galetes Trias. També han creat la Coca de Farners, la Coca de Gemma i la Coca de Ratafia.

Assortiment de dolços de la pastisseria Trias, entre ells la Coca de Farners

La Coca de Farners és un bescuit farcit de crema de sucre que es cobreix amb una capa de rovell d’ou i sucre cremat. Per fer el bescuit, es munten rovells d’ou amb aigua, s’hi afegeix farina i clares muntades, i es cou al forn la massa. Un cop aquesta està fornejada, es farceix i es cobreix amb la barreja de rovell i sucre. Tot seguit es crema amb un ferro roent.

“La recepta d’aquesta coca no té cap secret, però resulta boníssima al paladar”, diu Mireia Canal, una de les propietàries de la Pastisseria Gasela, un negoci que fa uns seixanta anys que endolceix la població. La pastissera relata que es tracta d’una coca farcida de nata i coberta de ‘iema’ cremada. “El pa de pessic és molt flonjo i el farciment de nata encara el fa més amorós”, comenta Canal.

L’Aina, la filla de Masferrer, explica a aquest diari que normalment la Coca de Farners es menja per festes. “Quan més la menjo és per Nadal o durant la Setmana Santa. És un d’aquells dolços que surt en ocasions especials”, diu l’Aina. Per a ella aquesta coca és un símbol del seu municipi, i la distingeix la seva extremada dolçor. “Normalment, si vas a visitar a familiars o vas a un sopar i vols portar unes postres amb les quals quedar bé, duus la Coca de Farners”, assenyala la noia.

La Coca de Farners és un bescuit molt apreciat pels veïns de Santa Coloma de Farners perquè, a més de ser un dolç llaminer, s’ha convertit en unes postres que reten homenatge al municipi.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa