Vadegust
Estrella de Nostra Senyora del Claustre, les galetes sortides d’un pou

“Van ser els meus pares amb altres pastisseries del poble els qui van començar a fer aquesta galeta”, explica Jaume Massana de la Pastisseria Can Massana, a Vadegust. L’Estrella de Nostra Senyora del Claustre és un dolç típic que es feia a les pastisseries de Solsona en honor a la patrona de la població. Actualment, però, només Can Massana manté la tradició d’elaborar aquesta pasta de te al seu obrador.  

Tal com explica la llegenda, l’escultura de la patrona de Solsona la va trobar un nen quan va caure en el pou del claustre de la Catedral de Solsona, i va ser aquesta Mare de Déu que li va salvar la vida. Per aquest motiu, i perquè d’acord amb la creença també havia deslliurat a la ciutat de la pesta, l’any 1653 el consistori local va nomenar la Mare de Déu del Claustre patrona de Solsona. 

Les galetes d’Estrella de Nostra Senyora del Claustre són una altra ofrena per la patrona i també un souvenir de la ciutat perquè els visitants puguin emportar-se un record després de la seva estada al municipi. “Nosaltres quan les venem més és a l’estiu quan ve gent de fora a passar els dies i visitar-nos. També hi ha persones del poble que les compren per fer sobretaules els diumenges i perquè les consideren molt bones”, diu el pastisser a aquest diari. 

Les estrelles són un producte original de les pastisseries de Solsona, creat cap a finals dels anys 60, amb la intenció de dotar la ciutat d’un producte de record vinculat a la Mare de Déu del Claustre. De fet, es presenten en una capsa amb un disseny únic i feta a mida, que les distingeix dels altres dolços i les vesteix de solemnitat. 

La capsa on van les Estrelles de Nostra Senyora del Claustre | Cedida per Can Massana

Les estrelles tenen cinc puntes i són d’aspecte daurat i brillant, gràcies a la cocció. La seva textura recorda a les pastes de te i és forta i compacta. Al paladar són dolces i cremoses perquè tenen un toc de vainilla i molta presència de mantega. Són d’aquelles galetes que quan les mossegues fan crec-crec, però que tot seguit se’t desfan a la boca endolcint-la sencera. 

“La recepta en essència és la mateixa que per les galetes de mantega. Principalment, només cal barrejar mantega, sucre i ous fins a aconseguir una pasta brisa. Després aquesta massa la tallem en forma d’estrelles i la pintem amb ou i ametlles, que donen el toc brillant i cruixent de les galetes”, detalla Massana. A la recepta també s’hi afegeix massapà, ous, sal i vainilla, que és una de les notes claus d’aquest dolç. 

Les Estrelles de Nostra Senyora del Claustre són un dolç que com els granados, els gelidencs o els patufets ha nascut per representar l’orgull i folklore de tota una població. És per això que la pastisseria Massana segueix dia rere dia oferint aquestes pastes al seu obrador. 

Més notícies
Patufets | Cedida
Els patufets, uns dolços de conte
Comparteix
Aquestes pastetes han estat creades per tres mestres pastissers de Palau-solità i Plegamans
Granados, els dolços típics de Lleida | Twitter @turismedelleida
Els granados, uns dolços tocats per la música
Comparteix
El Gremi de Pastissers de Lleida va idear aquesta recepta per immortalitzar el pianista català Enric Granados

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa