Vadegust
El llagostí de Sant Carles de la Ràpita: polivalència i excel·lència
agraph -->

“És l’estrella de totes les nostres receptes”, diu Imma Boria Llansola, la propietària del restaurant Llansola 1921, un restaurant que aquest any celebrarà el seu centenari i que forma part del Col·lectiu de Cuina La Ràpita – Delta de l’Ebre que s’encarrega de preparar les Jornades Gastronòmiques en honor al llagostí rapitenc. “El llagostí és un ingredient que s’escau a tots els plats. Tant se val si fem una rajada o una amanida que l’acompanyarem amb uns llagostinets. El millor del llagostí és que és un ingredient polivalent; pots fer-ne des d’una crema a un carpaccio”, comenta Boria a Vadegust.

El llagostí és una de les espècies autòctones de les Terres de l’Ebre i és molt apreciat per a tots els ebrencs. Sobretot a les terres més properes al seu lloc embrionari (la desembocadura del Delta de l’Ebre), com és Sant Carles de la Ràpita. El llagostí rapitenc té els ulls negres i consistents, musculatura robusta i cuirassa exterior brillant. Viu en aigües molt poc profundes, especialment a les desembocadures dels rius. “A l’estiu mentre et banyes a la platja del Delta notes com una sorra que et fa pessigolles als peus. Si t’hi fixes bé, t’adones que es tracta de petits llagostins que xoquen contra els teus peus. Normalment els llagostins menuts es queden al trencaones perquè els peixos no se’ls mengin”, descobreix Isabel Paulino, una de les encarregades de l’Oficina de Turisme de Sant Carles de la Ràpita, a Vadegust.

Llagostins de Sant Carles de la Ràpita

Paulino explica que el novembre, coincidint amb les llevantades, és un bon moment per la captura del llagostí: “És per això que el 7 de novembre celebrem la Diada del Llagostí i també comencem el mes de menús gastronòmics i degustacions al voltant d’aquest crustaci”, assenyala Paulino, que desconeix si aquest any la Covid-19 permetrà que se celebri aquesta tradició. “No tenim clar si podrem portar a terme la tretzena Diada del Llagostí, però les jornades gastronòmiques sí que se seguiran festejant. I si la pandèmia impedeix anar als restaurants, portarem el menjar a les cases com ja ho hem fet aquest mes de març”, afegeix Paulino. Una de les activitats més populars de Sant Carles de la Ràpita és el tast multitudinari de llagostins que es fa durant la Diada del Llagostí. L’organitza el Col·lectiu de Cuina que reuneix quinze restaurants de la zona especialitzats en la cuina del crustaci rapitenc. Durant la degustació tothom pot assaborir diverses maneres de cuinar el llagostí gràcies al menú que marida un platet d’alta cuina amb un vi local per només cinc euros.

“Nosaltres fem el llagostí de mil maneres perquè tothom conegui aquesta delícia que ens han brindat les nostres aigües!”, exclama Boria. A la carta del seu restaurant hi ha pocs plats que no vagin guarnits o elaborats amb llagostí.

Un llagostí sobre un plat de noodles de sèpia fet pel xef Albert Guzman | ACN

D’altra banda, el secretari de la Confraria de Pescadors Verge del Carme, de Sant Carles de la Ràpita, Joan Balagué, assenyala a Vadegust que el llagostí és el crustaci per excel·lència de la seva llotja. “És la bandera del nostre port”. Balagué detalla que l’any passat es van agafar més de 64 tones de llagostí, xifra històrica pel que fa a la recollida d’aquest crustaci. Segons Balagué, l’excel·lència del llagostí rapitenc rau en la seva pell tersa que li dona un sabor exquisit: “El millor de tot és que podem tenir llagostí tot l’any, ja que a les nostres costes sempre es captura aquesta espècie. A l’estiu es pesca amb tremalls i a l’hivern utilitzem la tècnica d’arrossegament”, conclou Balagué.

El llagostí s’ha convertit en una insígnia, una bandera i una marca d’identitat per a tots els rapitencs, que s’han professionalitzat en l’art de la seva cuina al llarg dels anys.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa