Vadegust
La col xinesa, un producte atemporal beneficiós per l’organisme

La majoria de productes que manllevem de la cuina asiàtica venen carregats de qualitats beneficioses per al nostre organisme, com és el cas del gingebre, el te matxa i les algues, per exemple. Per això, la majoria dels nutricionistes han introduït aquests aliments a bona part de les dietes per realçar l’efecte antibiòtic, vitamínic i immunològic de l’organisme. Entre aquests aliments màgics també trobem la col xinesa o la col dels mil noms, perquè se la coneix a Xina per “dàbáicài” o “siu choy”; a Japó per “hakusai”; a Corea per “baechu”; a Austràlia per “wombok”; a Filipines, per “petsay”, i a Rússia per “pekinskaya kapusta”. 

De fet, fa més de 400 anys el farmacèutic xinès Li Shizhen va estudiar les propietats medicinals de la col xinesa i les va incloure en el seu Compendi de matèria mèdica, una de les obres més importants de la medicina mil·lenària tradicional xinesa. 

En aquest sentit, la col xinesa és bona per a la vista, ossos, dents, teixits corporals i afavoreix el desenvolupament de les funcions hormonals. A més, conté provitamina A, vitamina C, fibra i folat i és rica en aminoàcids que ajuden a disminuir i prevenir la hipertensió. El suc de la col xinesa s’utilitza també per alleugerir problemes digestius.

El propietari de la fruiteria De la Masia, Jorge Ferreiro, explica, a Vadegust, que cada cop ha incrementat més el consum de col xinesa al territori i que té un sabor molt similar al de la col arrissada o la de Milà. “Molts dels meus clients la compren per a fer chucrut o el kimchi coreà, que consisteix a deixar fermentar aquesta col en un pot, per després servir-la com acompanyament de tota mena de plats, com són els poke bowls”, afegeix Ferreiro. De la Masia és una fruiteria que té botigues a Martorell, Olesa i Piera, i des de fa uns anys s’encarrega de portar caixes de fruites i hortalisses de proximitat a domicili. 

Col xinesa i altres verdures | Pixabay

“Tots els productes que venem procurem que siguin de proximitat i a poder ser del territori. Però, en el cas de la col xinesa ens la fem portar d’uns camps de Múrcia”, comenta Ferreriro, qui sosté un negoci basat en la sostenibilitat i la traçabilitat dels productes. 

La col xinesa és de l’espècie Brassica campestris i es tracta d’una hortalissa que té forma d’enciam llarg amb les fulles arrugades i disposades en forma de cabdell, ben atapeïdes. El seu gust recorda més a la bleda o a l’api molt tendre que no pas la col. Es cultiva a la Xina des de fa més de mil cinc-cents anys, tot i que el seu consum s’ha estès per a Europa des de la dècada dels 70. Actualment, el seu cultiu s’està difonent per tots els continents.

Recentment, des del Gremi de Majoristes que operen en el Mercat Central de Fruites i Hortalisses de Mercabarna (AGEM) han fet una campanya a xarxes socials per donar a conèixer les virtuts de la col xinesa i també realçar que es tracta d’un producte que es cultiva al territori. “No és dels productes que més sortida té encara, però sí que es tracta d’una hortalissa molt regular pel que fa a la demanda i amb clients habituals”, expliquen des de Prats Fruits, una empresa productora i venedora d’hortalisses a l’engròs que forma part de Mercabarna. 

Sigui com sigui, la col xinesa cada cop està guanyant més adeptes al mercat català gràcies a la popularitat de la cuina nipona i també a la preocupació creixent per part de la població sobre la seva alimentació. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa