Vadegust
La botifarra terregada, un embotit únic de Terrassa
agraph -->

Quan parlem de botifarres tothom s’imagina la típica esparracada acompanyada de pa amb tomàquet, però la veritat és que a Catalunya trobem botifarres de tota mena i cada territori ha aconseguit fer-se amb un d’aquests embotits tan nostrats. Aquest és el cas de la botifarra terregada, un embotit rústic típic de la cuina de terrassenca de principis d’aquest segle

La botifarra terregada és un producte que ha desenvolupat la carnisseria Casanovas 1906 (Terrassa), que es dedica a produir tota mena d’embotits i està especialitzada en la producció de botifarres tradicionals, i també en la creació de noves receptes. “Vam voler crear un embotit autòcton de la nostra ciutat i que ens representés”, expliquen a Vadegust des de la carnisseria terrassenca. 

En aquest sentit, la botifarra terregada és un plat inspirat en la cuina rústica de Terrassa de principis de segle. De fet, el seu nom respon a una elaboració de la cuina casolana i que d’aspecte s’assemblava a les petites restes de carbó que s’utilitzaven per cremar als brasers per fer caliu a les llars. El plat tradicional en qüestió consistia a fregir sang i menuts amb ceba, tomàquet i una picada d’ametlla.

Per aquest motiu, i tal i com declaren a aquest diari, des de la carnisseria Casanovas 1906 van decidir recuperar aquest plat típic de la cuina del territori i fruit dels plats d’aprofitament i fer-ne un producte autòcton i de renom de la ciutat. “Com que actualment la tradició de fer aquest plat s’ha perdut, vam decidir reinventar-lo i fer una botifarra que seguís els mateixos principis dels nostres fogons”, detallen des de la carnisseria. 

Arròs amb botifarra terregada | Facebook Casanovas 1906

La terregada consisteix en una botifarra feta de sang i freixures o menuts, que normalment són pulmons, cor i fetge, que van guisats amb una mica de picant. La creació de la recepta va ser elaborada pel xef Artur Martínez, propietari del restaurant Aürt, i que durant el 2008 es va dedicar a investigar i fabricar aquest embotit típic de la ciutat de Terrassa, de la mà del carnisser Xavier Casanovas. 

En l’actualitat, la carnisseria on es pot comprar aquesta botifarra és a Casanovas 1906 i, com detallen des de l’establiment, la botifarra segueix un procés totalment natural en la seva elaboració. “La recepta que seguim per fer-la té el seu secret, però és ben senzilla.  Consisteix en  menuts de porc, ceba, tomàquet, all, ametlla, vi ranci, sal i pebre negre, totalment natural, sense cap additiu”, comenten. Des de l’Ajuntament de Terrassa fan promoció d’aquest producte i recorden la importància tenir productes locals reconeguts, que doten de qualitat gastronòmica el territori i l’omplen de personalitat. 

Des de la carnisseria Casanovas se senten orgullosos d’haver creat un producte molt versàtil, que es pot menjar tant fred com passat per la paella amb un raig d’oli d’oliva verge extra, servit sobre pa torrat amb una punteta d’allioli, o acompanyant d’unes mongetes del Ganxet, com les botifarres de tota la vida. 

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Xavi a maig 05, 2022 | 12:07
    Xavi maig 05, 2022 | 12:07
    Podem saber sí conté gluten ? Moltes gràcies

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa