Vadegust
La botifarra blanca, un embotit que fa caliu

La botifarra blanca és un embotit que ha estat protagonista aquestes darreres setmanes perquè per Carnaval, a banda de la botifarra d’ou, la blanca també és una de les més sol·licitades. Aquest producte està arrelat a les comarques del nord-est de Catalunya i, concretament, és típic de l’Empordà

Com la majoria dels embotits fets amb la carn del porc, va néixer arran de les matances d’aquest animal per aprofitar les restes sobrants de la carn. Per tant, es tracta d’un producte d’aprofitament que, en ser molt greixós, servia a la població per alimentar-se durant l’hivern, perquè era una menja que afavoria l’escalfor. 

De la mateixa manera, és un producte que té molta sortida els dies abans de la Quaresma. Aquesta celebració, fruit de la religió cristiana, consisteix a viure set setmanes de dejú i abstinència per preparar l’esperit pel dia que es reviu la mort de Crist. Antigament, durant aquest període els cristians vivien en austeritat i tenien la prohibició de menjar carn i ous. És per això que abans de començar aquests dies d’abstinència, la gent de muntanya consumia els productes greixosos que tenien més a mà, com eren els embotits fets amb les sobres del porc. 

Elaboració de botifarres blanques a Can Noguer | Can Noguer
Elaboració de botifarres blanques a Can Noguer | Can Noguer

“Nosaltres continuem fent la mateixa botifarra que feien els meus avis”, explica Teresa Jutglar de Can Noguer, a Vadegust. Es tracta d’una històrica i emblemàtica botiga de queviures d’Olot on es poden trobar embotits fets de manera artesanal, pasta a granel i tota mena de viandes, com carn de porc, pollastre o conill. Actualment, Jutglar és la tercera generació d’una família natural de Setcases que va decidir moure’s cap a Olot i emportar-se la seva tradició d’elaborar embotits artesanalment. 

“Crec que el secret de la nostra botifarra és bàsicament que mantenim la recepta artesana de la casa i que encara fem tot el procés d’elaboració manualment”, diu Jutglar, que sap que els seus embotits tenen molt bona rebuda entre el públic. De fet, la botifarra blanca de Can Noguer està classificada com una de les millors botifarres catalanes, en diversos rànquings fets per gastrònoms. 

Diverses botifarres blanques de Can Noguer coent-se a l’olla | Can Noguer

Per fer la botifarra blanca es trinxen totes les parts més greixoses del porc i s’amaneixen amb sal i pebre, fins que s’aconsegueix una pasta homogènia. Un cop feta la pasta s’emboteix en un budell, es lliga i es cou a l’olla. Jutglar explica que ells en fan de dues varietats: botifarra blanca i botifarra blanca amb fetge. 

La botifarra blanca és un producte que es pot consumir fresc amb pa i tomàquet, però que també trobem a moltes receptes culinàries catalanes, com pot ser amb pèsols estofats o de farciment de truites. Sigui com sigui, la botifarra és un dels productes estrelles en els plats d’embotits dels restaurants típics de muntanya, i que quan no hi és es troba faltar. 

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Gironí. a març 24, 2022 | 12:37
    Gironí. març 24, 2022 | 12:37
    A mi la botifarra blanca m'encanta. És boníssima, creieu-me.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa