Vadegust
El Bar Tomàs de Sarrià, braves de barri immillorables

Són les quatre de la tarda i el Bar Tomàs tanca per descansar abans de la jornada del vespre. Des de dins es veuen els preparatius de recollida i com part del servei va parant una gran taula on els espera una cassola de macarrons amb tomàquet i un segon que fa olor de sardines a la planxa. Cap dels treballadors té pressa a marxar cap a casa perquè estan ben avinguts i prefereixen quedar-se a comentar la jugada. Són com una gran família italiana de les pel·lícules on tothom té un paper i tots es protegirien per sobre de tot. 

Exterior del bar Tomàs | Júlia Gamissans

El secret del bar Tomàs va molt més enllà de les braves, el principal secret és el seu capital humà”, expliquen a Vadegust Toni i Antonio Bertoz, fill i pare, que regenten el Bar Tomàs des de l’any 1986 al carrer Major de Sarrià. Un bar que recorda els establiments de barri, amb la barra decorada per souvenirs, els licors a la vista, una dotzena de taules de fusta a l’interior i taules de metall amb para-sol a l’exterior. Un bar que és famós per les seves braves, i que recentment ha guanyat el primer premi Hostaler Magnífic, atorgat per Cerveses San Miguel. 

Ve gent de fora de Barcelona, de dins de la ciutat, però també molta gent del barri”, diu el Toni, que assegura que per ell és fonamental que l’ànima de proximitat i d’anar per casa del bar no es perdin mai. De fet, la majoria dels clients parlen amb confiança i complicitat amb els treballadors del bar i s’expliquen historietes que van més enllà de la rutina diària, com ja només es troba a les perruqueries o als pobles. 

Interior del bar Tomàs | Júlia Gamissans

“Vinc a fer unes braves i una cervesa ràpida” o “Fa anys que no vinc a Barcelona, però avui que hi passava he aprofitat per portar-hi els amics i menjar les millors braves de Barcelona”, són frases que aquí pots escoltar amb facilitat. No hi ha cap taula que no ostenti el seu platet de braves de rigor, que, certament, brillen per una melositat excepcional i la mesura de picant que et fa repetir constantment.

“El principal secret de les nostres braves és que el client les pot menjar quan surten. T’explico: nosaltres fem les braves al moment, amb el nostre allioli i salsa picant: la patata quan està calenta és molt més saborosa i no està endurida. Per tant, el secret de les nostres braves és que el client pot apreciar-les acabades de fer”, assegura Bertoz, qui també destaca com a plats per fer un vermut o una mossegada les anxoves i les croquetes. 

El plat de patates braves costa 2,90 €, i tenen una quantitat considerable com perquè puguis acompanyar les tranquil·lament de dues cerveses. A més, als migdies al Bar Tomàs també pots trobar-hi una oferta de plats combinats a uns preus molt modestos, per si hi ha algú que vol fer-hi parada entremig de la seva jornada laboral.

Les braves del Bar Tomàs | Júlia Gamissans
Les braves del Bar Tomàs | Júlia Gamissans

Sigui com sigui, ningú visita el Bar Tomàs sense fer unes braves. Perquè han aconseguit fer d’aquesta tapa un producte excel·lent: una capa de fregit suau, una melositat excel·lent, confitades com si fossin el farcit d’una truita de patates i la duresa necessària per ser punxades amb un escuradents. 

Amb el premi Hostaler Magnífic el Bar Tomàs forma part de la tercera edició de Ciutats Magnífiques (San Miguel), que consisteix a fer una ruta per bars i restaurants de la ciutat de Barcelona, i també a Lleida, València, Bilbao, Burgos, Màlaga, Pamplona i Sant Sebastià a la recerca del Platillo Magnífic. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa