L’estofat de vedella amb cervesa és un plat molt popular a Flandes i tota Bèlgica, que podem trobar a molts dels seus restaurants i que també es fa a casa nostra. Es diu que el seu nom ve de la paraula carbó, pel fet que es feia al caliu, a foc molt lent, durant hores, cosa que amoroseix la carn. Els seus equivalents, entre nosaltres, són l’Estofat de vedella, la Vedella amb bolets, el Bou a l’adoba…
Ingredients
1 kg de carn de bou (o vedella) per guisar a daus
3 cebes mitjanes
2 pastanagues mitjanes
25 ml d’oli d’oliva
50 g de mantega
1 cullerada. de mostassa a l’antiga
2 fulles de llorer
Una mica de farigola
1 cullerada de farina
500 ml de cervesa negra
Sal i pebre a gust

Elaboració
Poseu en una cassola una mica d’oli d’oliva i mantega i sofregiu la carn, salada i empebrada, fins que quedi daurada. Reserveu-la.
Afegiu més mantega a la cassola, escalfeu-ho a foc mitjà i sofregiu la ceba tallada a mitges llunes fins que estigui transparent i caramel·litzada (uns 20 minuts o una mitja hora, a foc ben baix).
Afegiu-hi la cullerada de farina i sofregim un parell de minuts, remenant. Aboqueu-hi la cervesa i hi posem el llorer, la farigola, la mostassa. Poseu-hi les pastanagues pelades i tallades a daus o a rodelles més aviat gruixudes, i tornem la carn a la cassola.
Coeu l’estofat amb la casserola tapada, a foc ben baix, fins que la carn estigui tendra (Una hora i mitja, aproximadament). Si al llarg de la cocció veiem que minva el líquid afegirem una mica d’aigua quan sigui necessari o una mica més de cervesa. Tastem-ho de sal. rectifiquem de sal si fos necessari i llest. Com tots els estofats i guisats amb salsa, aquest estofat
Guanya en sabor si reposa un dia sencer abans de menjar-lo.
Notes
Si es fa servir cervesa rossa, o la salsa no és prou fosca, s’hi pot afegir una o més preses de xocolata. També hi ha qui hi afegeix sucre morè.
Hi ha qui hi afegeix farigola. La farina es pot substituir per Maizena.
Se sol servir amb patates fregides.