Vadegust
Xoriço o llimona a la paella, què és pitjor?

Fa alguns mesos es va produir a les xarxes socials una polèmica entre els xefs mediàtics José Andrés i Gordon Ramsay al voltant de la inclusió del xoriço com a ingredient de la paella. En un vídeo de Tik Tok, José Andrés adreçava les següents paraules a Gordon Ramsay: “Hola my friend @gordonramsayofficial, I’m all for more people cooking paella but please… no chorizo!!” (Hola amic meu @gordonramsayofficial, estic a favor de que més gent faci paella, però si us plau… no xoriço!!). Tot venia perquè en un dels seus programes de televisió, Gordon Ramsay va cuinar una paella i li va posar com a ingredient xoriço. Aquest fet no és nou, fa alguns anys un altre xef televisiu, Jamie Oliver, també va provocar una gran polèmica quan va incloure xoriço en una paella.

És ben cert que en cap de les múltiples receptes originals de la paella que es poden trobar publicades no hi apareix el xoriço com a ingredient, però també és cert que no hi ha un consens sobre quins són els ingredients que hauria de portar una paella, i és per això que hi ha tantes receptes d’aquest plat que s’atribueixen el títol de recepta original de la paella. En ser una recepta universal, és objecte de tota mena d’opinions per part de professionals i afeccionats a la cuina. I si hi sumem el factor geogràfic, aleshores encara s’eixampla més el camp de discussió sobre aquest magnífic plat.

Com succeeix amb la pinya a la pizza o en tantes altres receptes, es constitueixen corrents d’opinió, algunes amb més base d’investigació que d’altres, que s’atribueixen el paper de defensors d’un plat i estableixen quins ingredients s’hi poden posar o no en la seva elaboració. De paelles se n’han fet, es fan i se’n faran amb tota mena d’ingredients, i de ben segur que tots hem menjat paelles amb ingredients, xoriço a part, que també serien capaços de ferir la sensibilitat dels defensors a ultrança de la recepta original de la paella, si és que mai es posen d’acord en quina és.

En la meva opinió, i repeteixo que és la meva opinió, tampoc penso que afegir xoriço a una paella d’arròs sigui un sacrilegi tan gran, respectant que si se li posa ja no es pugui dir que és una paella clàssica. En canvi ningú agafa escarafalls per afegir-li llimona exprimida, l’acidesa de la qual desvirtua completament el sabor dels ingredients, els que siguin, que acompanyen a l’arròs en una paella o en un altre plat de característiques similars.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: María Teresa Llaurado a abril 19, 2023 | 21:22
    María Teresa Llaurado abril 19, 2023 | 21:22
    Jo no li dic mai paella, sempre Li dic arros a la casola!!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa