Cada vegada hi ha més establiments d’hostaleria que serveixen l’aigua procedent de dispensadors d’aigua filtrada per osmosi. Aquests dispensadors d’aigua compten amb un sistema de filtres d’aigua d’osmosi que retira les impureses de l’aigua, el clor i la calç. Converteixen la coneguda com “aigua de l’aixeta” en aigua fresca acabada de filtrar i, segons els fabricants, “amb totes les garanties de qualitat i seguretat”. És a dir, la indústria ha trobat un mètode per poder servir l’aigua de l’aixeta a les taules dels restaurants en comptes de servir aigües minerals embotellades.

Si bé és cert que aquests aparells poden arribar a eliminar certs sabors que l’aigua adquireix en el recorregut per les canonades i el tractament que li fan en el sistema públic de proveïment, la seguretat precisament ve d’aquests tractaments, no del filtratge. D’alguna manera els fabricants ens volen fer creure, sense citar-ho mai explícitament, que l’aigua del sistema públic de proveïment no ofereix totes les garanties sanitàries i que el sistema de filtratge assegura la qualitat de l’aigua. Això és completament fals.

Els departaments de marketing de les empreses subministradores d’aquests aparells argumenten que el seu ús té les següents avantatges:

  • S’obté una aigua pura, de sabor neutre, perfecte per fer infusions, cuinar i beure.
  • Estalvi d’espai, ja que no cal emmagatzemar caixes d’aigua embotellada.
  • Estalvi de costos, ja que un 1l d’aigua embotellada costa al voltant dels 0,20 euros i 1l d’aigua osmotitzada costa 0,01 euros.
  • Estalvi d’energia, ja que l’aigua es refreda per un sistema de serpentí i no cal tenir-la durant hores a la nevera.
  • És més sostenible, ja que ajuden a reduir els residus plàstics i l’emissió de CO2 (això només en el cas que no fem servir ampolles de vidre).

Aparentment són uns arguments que a nivell domèstic poden arribar a convèncer, però pels establiments d’hostaleria, especialment els restaurants, em generen tot un seguit de preguntes:

Donat el cost que té l’aigua osmotitzada, l’han de seguir cobrant al mateix preu que l’aigua embotellada? He pogut comprovar que hi ha força restaurants que així ho fan.

L’aigua de sabor totalment neutre és millor que l’aigua mineral per beure-la durant un àpat? A mi m’agrada més l’aigua mineral, i a vosaltres?

Ara bé, és evident que hem de deixar de consumir aigua mineral embotellada en envasos de plàstic, cal fer-ho en envasos de vidre o altres materials que contribueixin a la sostenibilitat del planeta.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa