Aquest cap de setmana s’ha celebrat al recinte firal del Sucre de Vic el Trufforum, el que ja podem dir que és la gran festa de la tòfona negra (tuber melanosporum). Aquesta festa, nascuda l’any 2017 amb l’objectiu de promocionar el consum responsable de tòfona negra europea tant a les cuines domèstiques com a les professionals, és una iniciativa de l’European Mycological Institure (EMI) amb la col·laboració de la Federació Francesa de Truficultors (FFT), la Federació Espanyola de Truficultors (FETT), i el Grup Europeu Trufa i Truficultura (GETT). A més, tenen el suport d’institucions públiques i associacions de truficultors d’Occitània (França), Vic (Catalunya), Terol i Sòria-Burgos-Valladolid-Castella i Lleó, territoris que aglutinen les principals zones de producció de la tòfona negra europea (Tuber melanosporum) a nivell mundial.

La ciutat de Vic ha sabut aprofitar l’oportunitat que se li presentava per convertir-se en una de les capitals de la tòfona negra a nivell europeu, acollint aquest certamen que és tota una demostració de com s’ha de difondre i promocionar un producte, en aquest cas la tòfona negra. El Trufforum és un esdeveniment d’aquells que els anglosaxons en diuen “all in one”: si vols saber qualsevol cosa de la tòfona negra a qualsevol nivell, al Trufforum ho trobaràs. Són unes jornades gastronòmiques, una fira, un congrés i un espai formatiu i demostratiu. Durant tres dies tot el que volta el món de la tòfona negra és a Vic. Tant se val si ets un particular o un professional, si saps molt o res d’aquest producte, el programa d’aquest esdeveniment compta amb activitats i experiències de tota mena per a tothom.

Per un gastrònom enamorat dels productes del nostre estimat país és inevitable pensar mentre passeja i gaudeix de l’infinitat d’activitats que proposa el Trufforum, perquè no existeix un Trufforum per cadascun dels productes rellevants catalans. I també és inevitable pensar la quantitat de diners, tant privats com públics que es gasten en fer males promocions dels nostres productes, amb fires i firetes, missions i tota mena d’actes que no van enlloc. Possiblement el Trufforum no sigui perfecte i algú que el conegui més profundament que jo pugui fer una llarga llista de defectes i mancances, però tot i això, jo que segueixo arreu de la geografia catalana tota mena d’esdeveniments que promouen els productes locals de cada contrada, us puc dir que pocs, molt pocs, tenen la voluntat i l’enfoc de ser tan exhaustius com el Trufforum. I evidentment que tots tenen les seves coses bones, però sovint els falta l’ambició necessària per fer transcendir l’esdeveniment de l’indret on se celebra i les seves rodalies per convertir-se en un pol d’atracció el més global possible pels fans d’aquell producte.

En la meva opinió, el Trufforum marca un possible camí a seguir -i no dic que no n’hi hagin altres- per difondre i promocionar un producte. I també marca una ambició: la de promocionar sense complexos, i globalment, la tòfona negra com un producte de qualitat

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa