Vadegust
Trenta anys de llista d’espera per unes croquetes

Vagi per davant que aquestes dades no són falses, ni les he creat expressament per fer més cridaner aquest article. Aquesta setmana apareixia al diari digital de la CNN es castellà un article signat per les periodistes Maggie Hiufu Wong i Tetsu Sukegawa en el que expliquen el cas de la carnisseria Asahiya, un negoci familiar del ciutat de Takasago, a la prefectura de Hyogo, a l’oest del Japó.

Aquesta carnisseria japonesa, fundada al 1926, ven les carns que es produeixen a la prefectura d’Hyogo, entre elles la que ha esdevingut una de les carns més preuades arreu del món: la carn de Kobe. A la dècada dels 2000, i per promocionar el consum d’aquesta carn, van decidir elaborar unes croquetes de patates i carn de Kobe, que van anomenar Croquetes Extreme, i que van comercialitzar per Internet a un preu de 1,74 euros la unitat, amb la circumstància que la carn de Kobe que portava cada croqueta, procedent de femelles de 3 anys, tenia un preu de cost de 2,61 euros la unitat. Al darrera d’aquesta pèrdua hi havia la tesi de que, tastant la carn de Kobe, el públic s’adonaria de la seva qualitat i, per tant, en pagaria el seu elevat preu. La limitació de la pèrdua era amb la producció de 200 croquetes a la setmana.

Tot anava bé fins que es va publicar un reportatge sobre aquestes croquetes que va disparar la seva popularitat. L’any 2016 el temps d’espera per poder adquirir una caixa de cinc croquetes congelades va arribar als 14 anys, i pensant que això era una bogeria, la carnisseria va deixar de vendre-les. Curiosament, per dir-ho d’alguna manera, els consumidors van fer tanta pressió sobre la carnisseria que al 2017 les van tornar a posar a la venda, respectant la llista d’espera que hi havia de comandes fetes fins al 2016. En aquesta nova etapa van apujar preus: ara cada croqueta valia 3,58 euros, però també havia augmentat el preu la carn de vedella de Kobe, gairebé duplicant-se, pel que la venda continuava essent a pèrdua.

En aquesta nova etapa, la producció va passar de 200 croquetes setmanals a 200 croquetes diàries. El resultat? Una llista d’espera de 30 anys per poder rebre a casa una caixa de 5 croquetes Extreme elaborades amb carn de vedella de Kobe i patates. Cal assenyalar que les croquetes Extreme són un dels quatre tipus de croquetes elaborades amb carn de Kobe que venen en aquesta singular carnisseria. Les que elaboren amb la carn de vedella Kobe Premier “només” tenen un temps d’espera de 4 anys.

Una vegada més, sota l’aparent innocència d’uns carnissers que, amb la bona fe de promocionar un producte, fan una acció deficitària, s’hi amaga una estratègia de màrqueting que, si bé no la van dissenyar per obtenir el ressò i l’abast que ha acabat tenint, l’han sabut aprofitar per guanyar una notorietat que ha fet créixer les vendes de tota la resta de productes generant-se uns beneficis que superen amb escreix les pèrdues que els provoca la venda de les croquetes Extreme.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa