Tinc un amic carnisser que opina que les persones que els agrada la carn molt cuita no són de fiar. Des del seu punt de vista, cuinar en excés la carn és una falta de respecte cap a l’animal que s’ha sacrificat per poder gaudir de la seva carn. I, en aquest context, quan parla de carn es refereix a les parts més nobles del bestiar boví, sobretot de la vedella, filet, l’entrecot o mitjana, el “chuletón”, etc.

El punt de cocció de la carn en general, però del boví en particular, sempre ha estat un motiu de polèmica. Per molt que s’arribi a discutir sobre quin és el millor punt de cocció, com passa en tants altres temes, mai els partidaris d’un punt de cocció arribaran a convèncer als altres.

A la restauració també és un tema divertit d’analitzar. La gran majoria de restaurants tenen per costum preguntar als comensals que demanen una carn de boví a la planxa, a les brases, etc., en quin punt de cocció la desitgen, tot i que hi ha cuiners que després la serveixen al punt que ells creuen que és el millor independentment de la petició del client.

Jo sóc un fan de la carn molt crua, sigui de l’animal que sigui -gràcies a això el carnisser em considera amic seu- i crec que, en general, és la millor manera de gaudir de la carn. Tot i que respecto els gustos de tothom, quan convido a algú a casa a qui li agrada la carn molt feta, no contemplo la carn com un plat a oferir-li.

Punts de cocció de la carn:

“Volta i volta”, “sagnant”, “bleu”, “a l’anglesa”

La carn està daurada per la part exterior de la peça amb l’interior completament cru, 100% del color vermell original de la carn crua,  i pot arribar a estar fred. La temperatura interior de la carn està entre 46 i 52ºC.

“Poc feta”

La carn està daurada per la part exterior de la peça amb l’interior cuinat fins arribar a un 75% del color vermell original de la carn crua i mai està freda. La temperatura interior de la carn està entre 53 i 55ºC. Segons la gran majoria d’experts és la millor manera de gaudir de la carn.

“Al punt”

La carn està daurada per la part exterior de la peça amb l’interior cuinat fins arribar a un color rosat. La temperatura interior de la carn està entre 60 i 65ºC.

“Feta”

La carn està daurada per la part exterior de la peça amb l’interior de color marró clar. La temperatura interior de la carn està entre 65 i 71ºC.

“Molt feta”

La carn està daurada per la part exterior de la peça amb l’interior de color marró. La temperatura interior supera els 71ªC. En aquest cas, la carn pot arribar a perdre fins a un 70% d’humitat i la seva textura és de sensació dura i eixuta, tot i que la carn sigui de molta qualitat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa