Vadegust
Replicar un filet de vedella amb proteïna vegetal

El moviment ‘plant-based’ té per objectiu imitar la carn animal amb productes elaborats a base de proteïna vegetal. “La nostra missió és construir un futur més sa i més verd amb productes d’origen vegetal” assevera la pàgina web del moviment #ABetterPlantBasedFuture. El cap visible de l’empresa holandesa The Vegetarian Butcher (que podríem traduir com el carnisser vegetarià), especialitzada en la producció d’aliments de base vegetal, Hugo Verkuil, assegura en unes declaracions a l’agència EFE que totes les carns són replicables, i que en la seva empresa són capaços de “hackejar” qualsevol tipus de productes amb proteïna animal per fer-ne una rèplica en vegetal. Per aconseguir-ho, aquesta empresa té un centre de R+D on hi treballen 300 cuiners. Tenen com a gran objectiu seduir als carnívors i ho volen fer amb aquestes “còpies” vegetals intentant que tinguin un conjunt organolèptic “el mes proper possible al producte amb proteïna animal”.

Després d’investigar sobre aquest moviment i, sobretot, sobre les activitats d’aquesta empresa holandesa, em pregunto si per molt que aconsegueixin rèpliques molt similars de productes com un filet, un entrecot o una llata de vedella, per citar-ne alguns, aconseguiran que una majoria de la població mundial consumeixi aquesta mena de productes. A mi se’m fa difícil pensar que en el plat tinc un filet de vedella fet a base de soja o de pèsols i que -per molt que visualment s’assembli al producte original i per molt que la textura s’hi pugui semblar- el gust sigui el mateix. He de dir que he tastat alguns d’aquests productes, i que per molt que visualment em resultessin atractius, i fins i tot estan disposat a que m’agradessin, la realitat és que no tenen res a veure, ni en aromes, ni en gustos i sobretot en el que és més important: en l’experiència gastronòmica.

Avui per avui, per molt que el discurs del moviment sigui grandiloqüent en els seus assoliments tot fent imitacions amb proteïna vegetal del diferents talls d’una vedella, estan a anys llum d’aconseguir-ho. En aquest cas, jo opino com el cuiner Xavier Pellicer qui ha declarat que no té massa sentit crear rèpliques ‘plant-based’ de peces de carn quan es pot tenir el producte original fresc, de proximitat i de temporada.

I, la veritat, si algun dia la sobreexplotació del planeta porta a que no puguem menjar carn o peix, doncs aleshores menjaré amb molt de gust la soja, els pèsols o la proteïna vegetal que hi hagi, però no cal que perdin temps en disfressar-me-la de carn o peix. Perquè estic absolutament convençut que els productes frescos i naturals sempre seran millors i més saludables que els productes processats.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa