Una vegada em van regalar un ou certificat ecològic de mida XXL, un ou gegant de dos rovells i 95 gr. de pes que produïen un petit grup de gallines durant una determinada època de l’any i que l’anomenaven “la Mare dels Ous”. Haig de dir que era un ou que feia goig de veure: a part de la seva mida, anava dins d’un estoig individual de cartró reciclable en forma de cilindre hexagonal i amb una faixa que envoltava tot l’estoig a modus d’etiqueta del producte. Un packaging que el posicionava com un producte Premium.

De seguida que el vaig tenir al meu poder, vaig decidir que el seu destí seria un ou ferrat amb el que de ben segur em podria llepar els dits. La meva sorpresa va ser que l’ou, malgrat la seva impactant presència, tot i ser molt bo, no era superior en qualitat organolèptica als seus germans més petits del mateix productor, que consumia habitualment. Aquell dia vaig aprendre que la mida no té necessàriament a veure amb la qualitat de l’ou!

Del pes total d’un ou, només el 30% correspon al seu rovell, la resta correspon a la clara, un 60%, i el 10% restant és el pes de la closca i les membranes. Els ous de mida més gran els posen les gallines més velles, que també són les que mengen més i, per tant, tenen un cost de producció més alt i això explica el seu preu més elevat. Depenent de la diferencia de preu, no val la pena comprar els ous de mida supergran. El preu de mercat dels ous es fixa setmanalment a la Llotja de Bellpuig. Per la setmana 37 del 2020 (7 al 13 de setembre de 2020) els preus eren els següents:

XL – Supergrans: de 73 grams o més – 1,28 euros/12 unitats (+66% respecte els L)

L – Grans: entre 63 i 73 grams – 0,77 euros/12 unitats (+11,6% respecte els M)

M – Mitjans: entre 53 i 63 grams – 0,69 euros/12 unitats (+35% respecte els S)

S – Petits: menys de 53 grams – 0,51 euros/12 unitats

El codi dels ous

Els ous que es comercialitzen procedents d’una granja autoritzada per les autoritats sanitàries porten imprès en la seva closca un codi que permet fer-ne la traçabilitat i trobar-ne l’origen en cas de produir-se algun problema de seguretat alimentària

El codi és el següent: 0 ES 17 999 XX

El primer dígit correspon al grau de benestar animal:

0 – Gallines criades a l’aire lliure amb aliment ecològic

1 – Gallines criades a l’aire lliure

2 – Gallines criades a terra

3 – Gallines criades en gàbies

Les dues lletres que segueixen al primer dígit són el codi del país productor. En el cas d’Espanya: ES

Els dos dígits següents són el codi de la província:

Barcelona (08), Tarragona (43), Lleida(25), Girona (17).

Els següents tres dígits són el codi del municipi on està instal·lada la granja.

Les dues lletres finals corresponen al número identificador de cada granja dins del municipi. En el cas de granges que tinguin més d’un ramat, pot haver-hi una lletra addicional al final del codi.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa