Un equip d’investigadors de la Universitat de Meiji al Japó, amb el suport de la companyia d’aliments i begudes Kirin Holdings, han creat uns bastonets que augmenten la producció de salinitat dels aliments. Això significa que, sense necessitat d’afegir sal als aliments, el comensal trobarà el menjar igual de saborós que si li hagués afegit sal. Amb aquesta iniciativa pretenen reduir el nivell d’hipertensió que tenen els ciutadans asiàtics, en especial els japonesos.

Aquests bastonets fan servir una tecnologia basada en l’enviament de càrregues elèctriques dèbils que interactuen amb els ions del sodi que contenen els aliments, ajudant a crear una sensació de salinitat addicional, sense necessitat d’afegir més clorur de sodi. Els bastonets es controlen a través d’un mini ordinador ubicat dins d’una polsera que ha de portar el comensal. En les proves fetes amb voluntaris es va assolir que en dos aliments idèntics cuinats, l’un amb un 30% més de sal que l’altre, la percepció de sabor fos la mateixa.

Aquesta innovació, molt interessant d’una banda, però inquietant de l’altra, obre la porta a que la tecnologia irrompi amb força en el món de les percepcions, en aquest cas quan estem menjant. Portada a l’extrem, ja m’imagino tot un seguit de enginys formant part de les coberteries del futur i que a través de la tecnologia puguem crear noves sensacions en boca en funció de la composició química dels aliments i de la capacitat que els diferents enginys tinguin d’interaccionar amb cadascun dels ions per provocar-los canvis.

I si després la tecnologia és capaç d’evolucionar per, ja no augmentar o inhibir un dels gustos bàsics, sinó de modificar-los o per crear-ne de nous? I si posteriorment entren en el món de les aromes? Això, com succeeix en tantes altres situacions on amb el coneixement adquirit a través de la investigació científica es fa evolucionar la tecnologia per modificar els elements essencials de la vida, pot suposar l’inici d’un procés que només sabem com comença, però no com pot acabar. Mal gestionat, pot generar un caos i unes confusions terribles.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa