El passat mes de desembre va traspassar el xef indi Ali Ahmed Aslam, a qui se li atribueix la invenció del pollastre tikka massala. El pollastre tikka masala és un plat cuinat arreu del món que consisteix en afegir al pollastre tikka -trossos de pollastre desossats i marinats amb diverses espècies i iogurt rostits al forn- una salsa especiada de textura cremosa. Aquesta salsa ha esdevingut molt popular amb el pas del temps i es fa servir arreu com a acompanyant de moltes altres carns i peixos, a part del pollastre. No hi ha certesa sobre la seva composició exacte, només dels seus ingredients principals, pel que segurament hi ha tantes receptes d’aquesta salsa com persones l’elaborin.

El pollastre tikka masala és una evolució del pollastre tikka, una recepta de la cuina tradicional de la regió del Punjab, que fou una de les províncies de l’Índia Britànica. Ha estat popularitzat sobretot pel col·lectiu de cuiners d’origen indi que treballen a la Gran Bretanya. La família del xef Alí Ahmed Aslam, nascut al Punjab, es va traslladar a la ciutat escocesa de Glasgow quan aquest era molt jove. Al 1959 van obrir el que es considera el primer restaurant veritablement indi de la ciutat, el Green Gates.

Explica la llegenda que la salsa es va crear a partir de que un client del restaurant de l’Ali Ahmed Aslam, que havia demanat pollastre tikka, el va trobar molt sec i va demanar si li podien servir una mica de salsa per fer el plat més passable. Davant d’aquesta situació, va improvisar una salsa amb els ingredients que tenia a mà: una llauna de tomàquet condensat, iogurt, nata i espècies. Així naixia el pollastre tikka masala. Masala significa, literalment, barreja d’espècies.

Tot i que Alí Ahmed Aslam s’atribueixi l’autoria del plat, els historiadors del menjar ètnic Peter i Colleen Grove, després d’investigar l’origen del plat, van arribar a la conclusió de que, efectivament, el plat havia estat inventat amb tota seguretat a Gran Bretanya per un xef d’origen indi, però no podien garantir que fos ell.

En qualsevol cas, aquest és el meu homenatge a l’Alí Ahmed Aslam com autor, encara que sigui simbòlicament, d’un plat que m’encanta i que mengem sovint a casa, el pollastre tikka masala, encara que confesso que la salsa la compro feta. Al mercat es troben tikka masala extraordinàries.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa