Vadegust
Per si algú té la temptació de fer boicot al vodka rus…

El passat dia 24 de febrer l’exèrcit rus iniciava la invasió d’Ucraïna, una acció cruel i sense sentit que de ben segur portarà el patiment a milions de persones. En ple segle XXI, la resposta de les democràcies occidentals davant d’aquest acte de desestabilització de la pau mundial, en comptes d’enviar efectius militars per protegir al poble ucraïnès, ha estat ofegar econòmicament Rússia. No entraré a valorar si era la millor opció o no, però a criteri de les brillants ments pensants que governen el món occidental és la resposta adequada per acabar el més aviat possible amb el conflicte.

Sempre que es produeix una injustícia d’aquest tipus, la ciutadania de la resta de països tendeix a empatitzar amb l’agredit i a condemnar a l’agressor. Només cal donar una ullada a les xarxes per veure els milers de missatges en favor del poble ucraïnès i en contra del mandatari rus, màxim culpable de la situació. Un clàssic per materialitzar una protesta davant d’una situació com aquesta és fer boicot als productes en els quals la part agressora hi té interessos comercials, en un intent de danyar-los econòmicament.

Quan pensem en fer boicot a productes russos des de casa nostra, la veritat és que no hi ha massa on triar, però en el nostre record espontani sempre hi apareix el vodka. Però cal saber que aquest aiguardent destil·lat no és originari només de Rússia, també ho és d’altres països del nord-est i est d’Europa, com ara Polònia, Ucraïna, Bielorússia o els Països Escandinaus. I si un ja tenia present aquesta circumstància i pensava defensar un boicot només als vodkes russos, cal que tingui en compte que la gran majoria de vodques que es comercialitzen a casa nostra per molt que els seus noms comercials ens facin pensar en noms russos, ja no es fabriquen a Rússia i ni tan sols pertanyen a empreses de capital rus.

El vodka Smirnoff, creat al 1864 a Moscou per Pyotr Arsenievich Smirnov, pertany al grup multinacional anglès Diageo i es fabrica actualment als Estats Units. El vodka Eristoff, creat a principis del segle XIX a Geòrgia, pertany al grup multinacional Bacardí i es fabrica actualment a França. El vodka Stolichnaya, creat al 1901 a Moscou i el vodka Moskovskaya, creat al 1894 per l’estat rus, pertanyen al grup Stoli que té la seva seu a Luxemburg, tot i que el seu propietari, Yuti Shefler, és un oligarca rus enemic declarat de Putin. I entre la resta de marques de vodka que circulen de manera més o menys habitual per les barres de bars i discoteques catalanes, hi ha Absolut, que és sueca, Grey Goose i Ciroc que són franceses, i Ketel One, que és holandesa.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa