Just abans de la pandèmia em van convidar a un tast de mongetes, fesols o tavelletes seques. L’objectiu era tastar a cegues les varietats més famoses de les mongetes catalanes i veure quina de totes elles aconseguia seduir a més paladars entre la dotzena llarga de tastadors que érem a taula. Vagi per davant que el tast era una activitat lúdica, i si és cert que la majoria d’assistents érem tastadors més o menys professionals de moltes coses, cap era un expert en mongetes ni tenia vinculacions professionals amb el conreu de les mongetes.

Com a prèvia al tast, ens van demanar a cadascun de nosaltres si coneixíem, havíem cuinat i/o havíem tastat diferents varietats de mongetes i, en cas afirmatiu, si teníem un criteri fet sobre elles. Una vegada més la rivalitat entre els tastadors locals de les diferents zones productores de mongetes va sortir a la llum, amb una aferrissada defensa per part de cadascun dels tastadors de les mongetes de les seves zones. Tot això abans de tapar-nos els ulls i iniciar el tast.

Pel plat van desfilar, en un ordre aleatori, les següents varietats de mongetes: Fesols DOP Santa Pau, ligats a la zona geogràfica compresa per la comarca de La Garrotxa (Santa Pau, Castellfollit de la Roca, les Planes d’Hostoles, les Preses, Olot, Sant Feliu de Pallerols i Sant Joan les Fonts); Mongeta DOP del Ganxet, lligada a la zona geogràfica compresa per les comarques del Vallès Occidental i del Vallès Oriental, Maresme (Malgrat de Mar, Palafolls, Tordera, San Cebriá de Vallalta, Sant Iscle de Vallalta, Arenys de Munt, Dosrius, Argentona i Orrius ). i La Selva (Blanes, Fogars de Tordera, Massanet de la Selva i Hostalric); Fesol de l’ull ros, lligada a la zona geogràfica compresa per les comarques del Pla de l’Estany, l’Alt i el Baix Empordà; i Mongeta genoll de Crist, lligada a la zona geogràfica compresa per la comarca del Vallès Oriental.

En acabar el tast ja us podeu imaginar que molts tastadors vinculats a una determinada zona, no tan sols no van reconèixer quines eren les mongetes de la seva zona, sinó que van declarar preferència per mongetes d’altres zones. Això sí, al final i amb els ulls sense vena, i enmig d’un grandiós menú de plats amb les mongetes com a protagonistes, ben acompanyats de vins catalans, tothom va tornar a defensar les mongetes de casa seva com les millors.

I a vosaltres, quins fesols, mongetes o tavelletes us agraden més?

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa